Mali: Srbija dobro reagovala; MMF: Velika podrška privredi

Ministar finansija Siniša Mali i guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković održali su danas završni sastanak sa Delegacijom MMF-a.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 03.07.2020.

18:23

Mali: Srbija dobro reagovala; MMF: Velika podrška privredi
Foto: Facebook / Ministar finansija Siniša Mali

Misiju predvodi Jan Kes Martejn, a razgovaralo se o sprovođenju aktuelnog aranžmana Instrument za upravljanje politikama (Policy Coordination Instrument). U pitanju je polugodišnja revizija programa, koja se održava putem video – veze, a koja će biti predmet usvajanja na odboru direktora MMF-a u Vašingtonu.

Na sastanku je zaključeno da se implementacija aktuelnog aranžmana odvija u planiranim rokovima, kao i da je važno prilagoditi se novonastalim okolnostima zbog pandemije koronavirusa.

Ministar finansija Siniša Mali je istakao da su postignuti važni reformski ciljevi u okviru aktuelnog aranžmana, koji se uspešno sprovodi, kao i da će Vlada nastaviti sa sprovođenjem neophodnih reformi.

Kako kaže, država je dobro reagovala za vreme krize koja je izazvana koronavirusom, i spasila je privatni sektor, a sada je važno da ekonomija nastavi da dobro funkcioniše i da se sačuvaju radna mesta. On ističe i da ohrabruju podaci iz prvog kvartala, koji će pozitivno uticati na rezultat na kraju ove godine.

Predstavnici MMF-a su istakli da je važno da se nastavi sa podržavanjem ekonomije, ali i da se zadrži makroekonomska i finansijska stabilnost.

Oni su pohvalili Program ekonomskih mera za podršku privredi i istakli da je među najvećima u evropskim zemljama u razvoju.

Predstavnici MMF-a su istakli i da je važno da se nastavi sa strukturnim reformama, u smislu reforme poreske administracije, zapošljavanja u javnom sektoru, reforme plata, javnih preduzeća i razvoja tržišta kapitala.

Pohvalili su napredak u smislu zatvaranja transakcije za Komercijalnu banku, koje se očekuje do kraja godine.

U pitanju je četvrto polugodišnje razmatranje aranžmana Instrument za upravljanje politikama, koji je odobren u julu 2018. godine i ne podrazumeva finansijsku podršku, već je isključivo savetodavnog karaktera. Naredna, poslednja misija u okviru aktuelnog programa, planirana je za mesec oktobar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

10 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: