Krajem meseca prilika za još para od države VIDEO

Ministarstvo rudarstva i energetike krajem januara raspisaće novi poziv za učešće u projektu povećanja energetske efikasnosti, odnosno zamene stolarije.

Srbija

Izvor: B92.net, TV Prva

Četvrtak, 13.01.2022.

12:18

Krajem meseca prilika za još para od države VIDEO
Ilustracija: Maja Marjanovic/Shutterstock

Poziv se odnosi na sve opštine i gradove u našoj zemlji.

U prvom pozivu koji se realizuje učestvuje 67 opština, a u toku ove godine planirano je više sredstava i očekuje se da se prijavi još više lokalnih samouprava i građana, izjavio je nedavno, gostujući na RTS-u, državni sekretar Ministarstva rudarstva i energetike Zoran Lakićević, saopštilo je resorno ministarstvo.

"Podsetiću da polovinu sredstava daje država, odnosno Ministarstvo i lokalna samouprava, a polovinu građani. Donošenjem Zakona o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije napravljen je okvir za realizaciju nacionalnog cilja, a to je smanjenje potrošnje energije. Projekte koje smo započeli tokom prošle godine su samo početak. Imamo dovoljno sredstava u budžetu, takođe sarađujemo sa brojnim međunarodnim finansijskim institucijama. Cilj je da građani ostvare uštede u potrošnji električne i toplotne energije, da imaju niže račune i da ujedno čuvamo životnu sredinu", kazao je Lakićević. Prednost na konkursu imaće oni građani koji imaju najlošiju stolariju.

Ne samo stolarija i ne samo u stanovima: Pogledajte šta ćete sve moći da zamenite upola cene

"Građani mogu da se prijave na opštinskim veb-sajtovima, za zamenu stolarije, ugradnju peći, termoizolaciju, šta već budu želeli. Mi smo već 1.800 objekata završili, potpisali ugovore za 3.800 kuća, tako da je u toku tekući javni poziv. Međutim, pripremamo i ovaj novi javni poziv gde će moći da se prijavi još opština. Taj poziv se trenutno priprema i biće objavljen krajem januara", kazao je Lakićević danas za Televiziju Prva.

Nakon prijavljivanja opština koje se, prema ovom planu, očekuje tokom februara, poziv za same građane mogao bi da se očekuje u martu, pa bi radovi trebalo da počnu na proleće.

Procedura za građane je, ističe on, maksimalno pojednostavljena.

"Broj lične karte, adresa stanovanja i ono što je, eto, malo složenije, jesta da uzmu premer i predračun od firme sa liste koju opština na kojoj žive ponudi, odnosno stavi na veb-sajt", kaže državni sekretar.

Opširnije u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: