Vesti -

Hrana u 2010. (ne)će poskupeti?

Beograd -- Za istu količinu novca građani su, od početka godine, dobijali sve manje robe. Ministar trgovine nedavno je najavio da bi to uskoro moglo da se promeni.

Izvor: B92
Podeli

Cene brašna, hleba, mesa i prerađevina narednih meseci trebalo bi da ide nadole, najavio je ministar Slobodan Milosavljević. B92 je istraživao šta o toj prognozi misle privrednici, ekonomisti i građani.

Stalna trka između cena i standarda u Srbiji uvek ima isti ishod. Prosečna zarada je nedovoljna za običan život koji statistički staje u potrošačku korpu. Cene su uvek do sada pobeđivale. Da iduće godine neće biti tako nedavno nas je uveravao ministar trgovine, ali oni koji cene te hrane formiraju ne dele njegov stav.

“Cena hleba se graniči sa proizvođačkom cenom i najniža je u regionu. I ne možemo govoriti da će se cena peciva spuštati, jer to je nešto od čeka pekare na neki način prihoduju i žive”, kaže Zoran Pralica iz Unije pekara Srbije.

Rade Pribićević iz investicionog fonda Salford kaže da se “ne bi složio da ima prostora za sniženje cena. Činjenica je da većina proizvođača već dugo vremena s obzirom na smanjenu potrošačku moć građana posluje sa minimalnim maržama, i na nivou same proizvođačke cene. Tako da zaista ne verujem da postoji realan osnov da bi se moglo očekivati smanjenje cena”.

Srbija će ove godine biti rekorder po rastu troškova života, izračunali su stručnjaci Međunarodnog monetarnog fonda. Sa inflacijom od skoro osam odsto, daleko iza sebe ostavili smo Hrvatsku sa oko jedan i po, Sloveniju sa jedan ili Bosnu i Hercegovinu sa 2,7 odsto.

Izjavu ministra trgovine Slobodana Milosavljevića da su cene već četiri meseca stabilne, a da u idućoj godini možemo očekivati i pojeftinjenja određenih proizvoda potrošači, kako kažu, poučeni iskustvom, uglavnom dočekuju sa nevericom.

Ekonomisti kažu da je još rano prognozirati kretanje cena u idućoj godini, ali s obzirom na stanje u privrede i industrije u Srbiji i stagnacija bi bila dobra.

“U desetomesečnom periodu koji je statistika zabeležila cene poljoprivrednih proizvoda beleže smanjenje, doduše malo, ali ipak smanjenje, što je prvi put u zadnjih par godina, s obzirom da su one najviše uticalne na kretanje cena na malo”, kaže Vladana Hamović iz Instituta za ekonomiju poljoprivrede.

Građani, proizvođači i ministar, o cenama, izgleda, misle različito. Ukoliko dogodine bude rastao bruto domaći proizvod, ako inflacija bude niža nego ovogodišnja, smanje se izdaci u javnoj potrošnji, ako energenti ne budu znatnije poskupeli, ako bude još dosta ako, cene bi mogle da miruju ili da se smanje. U suprotnom, građani bi mogli da budu bolji prognozeri od ministra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.