Biz - B92.net

Hrana građanima pojede čitavu platu

Beograd -- Prosečna porodica u Srbiji mesečno za ličnu potrošnju izdvoji 40.977 dinara, a za prehranu domaćinstva odlazi čak 40,9 odsto ukupnih mesečnih primanja.

Izvor: Novosti
Podeli

Domaćinstvima u Srbiji najveći mesečni izdatak predstavlja nabavka hrane, pokazala je anketa o potrošnji domaćinstava Republičkog zavoda za statistiku.

U prvom kvartalu prosečne porodice mesečno su raspolagale sa ukupno 45.246 dinara. To znači da kada isplate sve mesečne dažbine i kupe hranu, prema statističarima, preostane im oko 5.000 dinara.

U Srbiji se i dalje najviše troši na hranu. To je i dalje najveća stavka u kućnom budžetu, na koju mesečno, u proseku, odlazi 16.764 dinara.

Prihodi samo od plata i penzija

Najveći udeo u prihodima, pokazuju zvanične statistike, imala su primanja iz redovnog radnog odnosa, odnosno plata - 46,9 odsto. Penzije čine trećinu, odnosno 36,8 odsto ukupnih prihoda. U mesečnim primanjima srpskih domaćinstava dominiraju prihodi u novcu i to sa - 94,9 odsto, a 5,1 odsto su prihodi u naturi (pomoć rođaka sa sela).

Visok udeo u izdacima za hranu, koji na našem tržištu varira od 39 do 41 odsto mesečne zarade, objašnjava se nesrazmerom između prosečnih primanja i cena životnih namirnica. U razvijenim zemljama, poređenja radi, ti troškovi su između 10 i 20 odsto.

Za zemlju sa kupovnom moći stanovništva, kakva je naša, to je preveliki udar na džep potrošača, smatraju ekonomisti i dodaje da i dalje najveći deo mesečnih primanja odlazi na osnovne potrebe, odnosno na kupovinu hrane i pića.

Za komunalije, vodu, struju, gas mesečno se u proseku izdvaja 16,8 odsto ili nepunih 7.000 dinara. Od ukupnih mesečnih primanja, troškovi transporta čine 3.754 dinara, na komunikacije odlazi 1.495 dinara, a na rekreaciju i kulturu jednog domaćinstva odlazi svega 1.551 dinar.

Prema podacima RZS, na stanovanje, vodu, struju, gas i druga goriva u Vojvodini domaćinstva su trošila 20 odsto ukupnih primanja, u centralnoj Srbiji 15,6 odsto, a u Beogradu 15,7 odsto. Na zdravstvene usluge u centralnoj Srbiji je, u proseku, potrošeno 1.420 dinara, a u Beogradu 2.182 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.