Vesti -

Glamočić: EU može, mi nećemo GMO

Novi Sad -- Bez obzira na odluku EU kojom je dozvoljeno gajenje genetski modifikovanog kukuruza, "mi nećemo dozvoliti gajenje GMO biljaka na našoj teritoriji".

Izvor: Tanjug
Podeli

To je izjavio ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Dragan Glamočić.

Glamočić je kazao da svaka zemlja, pa i članica EU, samostalno odlučuje o tome da li će dozvoliti gajenje genetski modifikovanih biljaka na svojoj teritoriji.

Evropski ministri odobrili su pre nedelju dana uzgajanje novog genetski modifikovanog kukuruza tipa TC 1507, američke kompanije "Pionir".

Glamočić je kazao da Srbija mora sve da učini kako bi ljudi ostali na selu da žive od zemlje, jer poljoprivredno zemljište je naš veliki potencijal.

Glamočić je, posle predstavljanja nacrta Strategije poljoprivrede i ruralnog razvoja Srbije od 2014. do 2024, koje je održano na Poljoprivrednom fakultetu, istakao da taj opšti dokument daje smernice poljoprivrednicima o tome šta će se dešavati u agraru naredniih 10 godina, kao i o tome šta treba da budu promenjeno u agrarnoj politici.

U toj strategiji se navode i institucije u zemlji koje bi, kako je kazao, trebalo da pretrpe značajne promene da bismo došli do krajnjeg cilja - a to je razvoj srpske poljoprivrede. Akcenat je na obrazovanju, jer "bez mladih obrazovanih kadrova, nema uspešne poljoprivrede", ocenio je ministar.

Glamočić je napomenuo da ta strategija, prvi put otkako se pravi, definiše i budžetski okvir za poljoprivredu i to sve do pristupanja Srbije Evropskoj uniji i njenim fondovima.

U izradi nacrta te strategije učestvovalo je više od 240 ljudi, od onih iz nauke do neposrednih proizvođača, što je, prema ministrovim rečima, prvi put, a ne kao ranije kada je takav dokumet radilo svega nekoliko osoba.

Kako je rekao, u strategiji je sadržano ono što je najvažnije za domaće poljoprivrednike, ona daje smernice u kom pravcu bi trebalo da se kreće naša agrarna politika i u tom pogledu, smatra on, neophodno je doneti još mnogo konkretnijih dokumenata.

Poljoprivrednici da se registruju na vreme

Ministar je pozvao poljoprivredne proizvođače da na vreme počnu postupak registrovanja gazdinstava, kako bi taj poces bio obavljen do predviđenog roka, 31. marta, da bi subvencije mogle nesmetano da počnu.

Najavljujući da će u narednih mesec ili dva biti doneti svi potrebni pravilnici za raspodelu subvencija, goriva i drugi, podsetio je da njihova primena počinje tek posle registracije gazdinstava.

Glamočić je, u razgovoru sa oko 30 poljoprivrednih proizvođača, kazao da ove godine ministarstvo neće kao neophodan uslov za podsticaje tražiti obavljanje dodatnih analiza zemljišta, ali je naglasio da na tu meru proizvođači moraju da računaju naredne godine, jer je to u njihovom interesu.

"Ministarstvo pregovara sa svim ponuđačima goriva za poljoprivrednike i oni koji budu ponudili najbolje uslove i omogućili da u svim mestima derivati budu dostupni poljoprivrednim proizvođačima, oni će ih i snabdevati gorivom, znači da niko neće imati privilegije", poručio je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.