Firma u stečaju, radnici na ulici bez otpremnine – kako do prava u otkaznom procesu

U Austriji je Pepko zatvorio svoje prodavnice, a britanski Bodi šop je najavio da će zatvoriti polovinu svojih radnji u toj zemlji.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 24.02.2024.

13:50

Firma u stečaju, radnici na ulici bez otpremnine – kako do prava u otkaznom procesu
Ilustracija: Shutterstock/Hryshchyshen Serhii

Svi ovi lanci imaju svoje lokale i kod nas. Zakon u Srbiji jasno štiti prava radnika i propisuje obaveze poslodavaca, ali u praksi, kada firma proglasi stečaj, poslednji na listi su radnici, piše RTS.

Otpremnina je u zakonu, u praksi je teško do nje

Zaposleni imaju pravo na otpremninu, kaže zakon. U praksi, iskustva radnika koji su ostali bez posla kada su neki poznati brendovi napustili našu zemlju, nisu takva. Ove firme proglašavale su stečaj, a tada novca za potraživanja radnika najčešće nema.

Proglašeni ste tehnološkim viškom? Evo koja su vaša prava

"Neke strane kompanije su imale viškove zaposlenih, svi ti zaposleni bivaju proglašeni tehnološkim viškom i dobijaju otpremninu, naravno otpremnina mora biti isplaćena pre raskida ugovora o radu. Visina otpremnine je negde zbir trećine prosečne zarade na godišnjem nivou. Ako je neko radio 10 godina kod nekog drugog poslodavca i pet godina kod sadašnjeg poslodavca kod koga je izgubio posao, on dobija otpremninu samo za tih pet godina", navodi Vida Janković iz Samostalnog sindikata trgovine.

Iz Nacionalne službe za zapošljavanje kažu da oni koji ostanu bez posla u određenim, zakonom propisanim situacijama, mogu da ostvare pravo na novčanu naknadu.

Sa sporazumnim raskidom ugovora o radu radnik ne dobija naknadu

"Poslodavci veoma često pokušavaju da ponude zaposlenom sporazum, a kada se potpiše sporazumni raskid ugovora o radu zaposleni onda neće imati pravo na naknadu. Hteo bih da skrenem pažnju da se ne ide na sporazumni raskid. Ukoliko dobiju otkaz od poslodavca oni će svakako imati pravo na naknadu zavisno od toga koliki im je staž i kod poslodavca koji ih je otpustio ali i generalni radni staž", navodi advokat Boško Božović.

U pisanom odgovoru, poznati diskontni evropski lanac sa niskim cenama, koji ovih dana zatvara 73 prodavnice u Austriji, kaže da se ova odluka neće odraziti na njihovo poslovanje u Srbiji. Inače, ako je za utehu, u trgovini, bar prema rečima predstavnika sindikata, posao lako može da se nađe. Naročito u prehrambenim prodavnicama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: