EPS: Edison gradi TE "Kolubara B"

Elektroprivreda Srbije prihvatila je ponudu italijanske kompanije Edison za izgradnju Termoelektrane "Kolubara B".

Srbija

Izvor: B92

Petak, 03.06.2011.

14:00

Default images

Iz EPS-a, međutim, kažu da o detaljima još ne mogu da obaveste javnost.

Edison je jedina kompanija koja je podnela ponudu da učestvuje u izgradnji termoelektrane "Kolubara B" kao potencijalni strateški partner EPS-a u realizaciji tog projekta.

Ta kompanija je, kako je naveo EPS, ponudila izgradnju dva bloka snage od po 375 megavata (MW) bruto, sa neto efikasnošću od 37 odsto, pri čemu oprema zadovoljava najstrože kriterijume zaštite životne sredine prema domaćoj i evropskoj regulativi. Za radove izvedene još od 1988. godine, kada je počela gradnja ove elektrane, i opremu koja je do sada ugrađena i nabavljena, a koje EPS treba da unese kao ulog u zajedničku kompaniju koja će graditi novu elektranu, EPS-u je ponuđen udeo u vlasništvu te nove kompanije od 36,4 odsto.

Dodaje se da tehnička ponuda ispunjava ono što je EPS tražio od strateškog partnera.

EPS je istakao da "zbog preuzetih obaveza iz Ugovora o poverljivosti podataka, kao i činjenice da tender još nije pravno-formalno završen" za sada ne može da saopšti detalje ponude Edisona.

"Početak pregovora EPS-a i Edisona, ali i zajedničkog rada na studiji izvodljivosti, planiran je za kraj juna 2011. godine, sa ciljem da se do kraja godine usaglase svi stavovi oko daljeg razvoja projekta", navedeno je u saopštenju EPS-a.

Prema procenama EPS-a, za završetak gradnje potrebno je još oko 550 miliona evra.

Očekuje se da će sledeće godine biti nastavljena izgradnja elektrane "Kolubara B", a završetak gradnje planiran je za 2017. godinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: