Biz - B92.net

Da biste dobili pomoć od 60 evra moraćete da ostavite tri podatka

Kako je juče potvrđeno, 28. aprila će se krenuti sa prijavama za isplatu 60 evra svim punoletnim građanima.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Kaesler Media/Shutterstock
Foto: Kaesler Media/Shutterstock

Tri paketa pomoći: Nekome od države 1.620, nekome 2.130 evra

Isplata će ići u dve rate - prva u maju 2021. a druga u novembru. Penzioneri će dodatnih 50 evra dobiti u septembru.

Prijavljivanje će biti moguće na dva načina, baš kao što je to bilo moguće i prošle godine kada su građani dobijali pomoć od po 100 evra. Ko se prijavi za prvih 30 evra, automatski će dobiti i drugih 30 evra.

Dva načina za prijavu

Tokom predstavljanja ovog, trećeg po redu, paketa pomoći države, ministar finansija Siniša Mali poručio je da je potrebno da se građani prijave na isti način kao i prošlog puta, preko portala Uprave za trezor ili putem kol-centra pozivom na telefonski broj 0800 101 100.

Podaci

Dakle, prvi način je elektronski. Na sajtu Uprave za trezor građani će morati kliknu na polje "Podnošenje prijave" i unesu tri podatka - JMBG, broj lične karte i naziv banke u kojoj imaju otvoren račun.

Foto: Printskrin, TV Prva
Foto: Printskrin, TV Prva

Kako će izgledati procedura za dobijanje 30 evra? VIDEO

Ukoliko građani nemaju već otvoren račun u nekoj banci, treba da izabreru banku preko koje žele da im se novac isplati i time će se automatski prijaviti za pomoć. Tako će im, naime, biti otvoren jednokratni namenski račun, bez ikakvih troškova. Treba imati u vidu da će nakon podizanja novca, pomenuti namenski račun biti ugašen.

Podsetimo, prema rečima ministra Malog, kol centar treba da bude otvoren krajem aprila, a i kod ovog načina prijave moraće da se ostave pomenuti lični podaci i podaci o banci.

Ko ne mora da se prijavljuje?

Kao i prošlog puta, penzioneri neće morati da se prijavljuju već će biti automatski prijavljeni. Prema ranijim najavama ministra, isto važi i za građane koji primaju socijalnu pomoć, a kojih ima oko 150.000.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Srbija