Pazite od koga kupujete: Objavljena "crna lista", preko 400 trgovaca sa društvenih mreža - vara

Broj potrošača koji se, zbog problema sa kupovinom putem društvenih mreža od neregistrovanih prodavaca, javljaju potrošačkim organizacijama stalno raste.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 21.09.2021.

19:22

Pazite od koga kupujete: Objavljena
Foto: fizkes/Shutterstock

Ipak, u ovakvim situacijama, odredbe Zakona o zaštiti potrošača ne važe, zbog čega potrošačke organizacije nisu u mogućnosti da postupaju niti da pruže odgovarajuće pravne savete, osim da potrošače upute na samostalni sudski postupak.

Zato je Nacionalna organizacija potrošača Srbije (NOPS) nastavila akciju evidentiranja trgovaca koji ne posluju u skladu sa Zakonom o elektronskoj trgovini.

Ovoga puta, navodi se na zvaničnom sajtu NOPS-a, fokus je na profilima na Fejsbuku i Instagramu među kojima ima najviše trgovaca koji se bave prodajom obuće, odeće, suplemenata i dodataka ishrani, parfema...

"Crna lista" internet-trgovaca može se naći na stranici Udruženja za zaštitu potrošača Vojvodine. Ono što je bitno napomenuti, navodi se na sajtu NOPS-a, jeste da na listi postoje trgovci koji su eventualno i registrovani, a na listi su se našli zbog toga što ne poštuju zakon.

Takođe, dodaje se, svaki trgovac koji dostavi dokaz da posluje u skladu sa zakonom biće uklonjen sa liste.

Lista nije konačna, a potrošači se mole da, ukoliko imaju bilo kakav problem sa neregistrovanim trgovcima koji posluju putem društvenih mreža, dostave nazive profila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: