Bivši gigant ponuđen na prodaju: Procenjen na 4,1 milijardu

Beograd, Čačak -- Beogradska industrija piva (BIP) u stečaju, čija je vrednost procenjena na 4,17 milijardi dinara ponuđena je na prodaju.

Izvor: Tanjug, RINA
Podeli
Foto: B92
Foto: B92

BIP se prodaje kao pravno lice metodom javnog prikupljanja ponuda, objavila je danas Agencija za licenciranje stečajnih upravnika.

Najvažnija imovina BIP-a u Beogradu su proizvodni kompleks u Ulici Vojvode Radomira Putnika u Beogradu, lokacija kod Mostara, čija je ukupna realna površina veća od 26,7 hiljada kvadratnih metara, i fabrika sokova na Zrenjaninskom putu koja je na više od 11,8 hiljada m2.

Gigant se (ne)zatvara: B92 ekskluzivno otkriva istinu o BIP-u - Makedonci raskinuli ugovor

U prodajnom paketu su Fabrika piva i slada Čačak, poslovni objekti u Obrenovcu, Kosovskoj Mitrovici, Alibunaru, prodajni centar u Kragujevcu i stan u Budvi.

Najznačajnijio pogoni koji se prodaju jesu fabrike piva i sokova u Beogradu, kao i „Fabrika piva i slada Čačak”. orodaju se, takođe, po dva poslovna objekta u Obrenovcu i južnom delu Kosovske Mitrovice, žigovi za pivo, kvas i sokove registrovani u Zavodu za intelektualnu svojinu.

Čačanski pogon BIP-a smešten je u industrijskom delu grada i obuhvata poslovni prostor od 5.519 (sladara) i 6.056 kvadrata (pivara).

Kupcima su ponuđene i opreme iz ova dva pogona u Čačku koje obuhvataju uređaje iz varionice, vriono-ležnog podruma, sušare, energetike, opreme za otakanje piva i sirćeta, kontrolu kvaliteta i oprema sladare.

Sa BIP-om prodaje se i 12 registovanih žigova u Srbiji među kojima su Bg svetlo i tamno pivo, i ruski kvas, kao i tri međunarodna žiga.

Kao važna imovina BIP-a navedena su i sporna prava na sirćetani u Begordu, kao i oprema u proizvodnim pogonima u Beogradu i Čačku.

Krajnji rok za dostavljanje ponuda za kupovinu BIP-a u stečaju je 16. avgust.

Beogradska industrija piva je u stečaju od 2016. godine.

Pogon BIP-a u čačanskoj industrijskoj zoni, FOTO: RINA/G. Otašević
Pogon BIP-a u čačanskoj industrijskoj zoni, FOTO: RINA/G. Otašević

Pivarstvo u Srbiji osnovano je 1839. godine kad je po nalogui kneza Miloša Obrenovića ta dužnost poverena mlinaru iz Sremske Mitrovice, Jovanu Vajnhapalu, inače Čehu.

Čačak je bio među prvim mestima u Kneževini Srbiji gde se kuvalo i točilo pivo, a za to je zaslužan industrijalac iz Rume, Ferdinand Kren, koji je pod dolasku u Čačak 1850 osnovao zanatsku radnju za proizvodnju piva.

U Čačku se samostalno pivarstvo održalo do polovine prošlog stoleća, tada je tadašnja čačanska pivara pod nazivom „Ovčar” pripojena poslovnom stistemu BIP-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 174 idi na stranu