Koje srpske proizvode Rusi najviše traže? Domaća hrana u mnogim supermarketima

Danas u Moskvi počinje sajam Prodekspo i trajaće do 16. aprila.

Izvor: B92
Podeli
Foto: PKS
Foto: PKS

Ovo je najveća izložba prehrambene industrije u Rusiji, a učestvovaće mnoge kompanije iz Srbije.

Direktor Predstavništva Privredne komore Srbije u Moskvi, Dejan Delić, objasnio je koji proizvodi se iz Srbije najviše izvoze u Rusiju.

"Najznačajnije je voće i povrće - jabuke, nektarine breskve... Naravno, tu su i mlečni proizvodi, i oni će danas biti predstavljeni. Izvozi se i zamrznuto voće i povrće, mesne prerađevine, ali i konditorski proizvodi, kojih, doduše, ima manje nego ostalih proizvoda", objašnjava Delić.

Ističe da je i pored pandemije i oscilacije ruske rublje srpski izvoz u Rusiju prošle godine porastao preko pet odsto, a bio je vredan 910 miliona dolara. Od toga, jednu trećinu čine poljoprivredni proizvodi.

Delić navodi i da Srbija ima dominantnu poziciju na Prodekspu, a da će se, pored naših, predstaviti i proizvođači iz Italije, Španije, Turske, Uzbekistana i mnogih drugih zemalja.

Izvozne procedure su specifične, ali ne komplikovane

Dejan Delić navodi da procedure koje su neophodne da bi se proizvodi izvezli jesu specifične, ali nisu komplikovane.

"PKS stalno organizuje edukacije privrednika o izvoznim procedurama koje se u određenim segmentima razlikuju u odnosu na one koje su karakteristične recimo kada se izvozi u region, a tiču se transporta, sertifikata, fitosanitarnih standarda itd. Želimo i da pošaljemo poruku svim proizvođačima u Srbiji koji možda razmišljaju da izvoze u Rusiju, a još nisu doneli odluku, da nam se obrate i mi ćemo im pomoći i uputiti ih", navodi Delić.

Poslednjih 10 godina, PKS i srpski proizvođači sarađuju sa velikim trgovinskim lancima u Rusiji, poput Magnita, Metroa, Bille...

"Organizovali smo i posete srpskih proizvođača Rusiji, ali i obrnuto, Rusi su dolazili u Srbiju. Radimo i sa distributerima, odnosno kompanijama koje se bave logistikom", ističe Delić.

Foto: PKS
Foto: PKS

Šta izvozimo Arapima? Srpska roba u skoro svakom supermarketu u Dubaiju

Proboj na kinesko tržište: S kakvim očekivanjima srpske kompanije izlažu na sajmu u Šangaju?

Očekivanja od ovogodišnjeg sajma Prodekspo

Srpske kompanije već su "domaće" na ovom sajmu. On se ove godine organizuje 28. put, a srpski proizvođači sebe će predstaviti 27. put.

"Ovo je za naše izvoznike takoreći obavezan nastup. Radimo na povećanju broja kompanija koje izvoze u Rusiju i učestvuju na sajmu", zaključuje Delić.

Za kraj, navodi da su očekivanja od ovogodišnjeg sajma da se prethodni dogovori produže, ali i uspostave novi, pre svega i na regionalnom, a ne samo na federalnom nivou.

Na Prodekspu će svoje proizvodne programe i izvozne kapacitete predstaviti kompanije Mlekara Šabac, Mlekara Ub, Imlek, Padinska Skela, Carnex Vrbas, Industrija mesa Tolopa, Bačka Topola, Masli, Leskovac, Zlatiborac, Beograd, Itn Group, Beograd, Master Fruits, Beograd, Mambikom Agrar, Beograd, i Mirax Agrar Beograd.

Sajam se održava uz posebne mere zaštite koje podrazumevaju obavezno nošenje maski i rukavica, merenje temperature na ulazu u sajamski prostor, dezinfekciju ruku i držanje distance od 1,5 m. Vazduh u halama će se menjati više puta u toku sat vremena, na snazi će biti propisano pravilo boravka 1 osobe na 4 m2, svaki uzorak za degustaciju mora biti posebno upakovan, poslovni razgovori biće dozvoljeni 1 na 1, a na svakom štandu će biti postavljene zaštitne pleksiglas pregrade kao dodatna sigurnost prilikom poslovnih razgovora između izlagača i poslovnih partnera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 171 idi na stranu