Bum e-trgovine: "Socijalna distanca će dugoročno uticati na potrošačke navike"

Elektronska trgovina, tokom prethodne godine, porasla je za više od 16 odsto na globalnom nivou.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 16.03.2021.

10:43

Bum e-trgovine:
Foto: Depositphotos, AndreyPopov

Najveću ekspanziju doživela je na području Centralne i Istočne Evrope, pokazuju podaci platforme specijalizovane za e-komerc "eMarketer". Stručnjaci za e-trgovinu iz digitalne agencije Namics - A Merkle Company ističu da je ovo posledica pandemije koronavirusa.

Kako objašnjavaju, zbog ograničenog kretanja stanovništva i skraćenog radnog vremena prodavnica, potrošači su promenili svoje navike i preorijentisali se na kupovinu putem interneta.

"Elektronska trgovina je od marta prethodne godine u konstantnom porastu, a na regionalnom nivou najviše se razvila u Centralnoj i Istočnoj Evropi - za više od jedne petine u poređenju sa istim periodom prethodne godine", istakao je Filip Gort iz Namicsa i dodao: "Kad je u pitanju tržište Republike Srbije, podaci Privredne komore su da se e-trgovina, tokom vanrednog stanja, udvostručila". Gort napominje da, već sad, neke analize pokazuju da će socijalna distanca dugoročno uticati na potrošačke navike, te da će elektronska trgovina nastaviti da se razvija i u narednom periodu: "Prodavci će odgovarati na potrebu kupaca da kupuju gde god da su - iz prevoza, sa odmora, od kuće. Isporuka će biti brza i besplatna, a prednost će imati e-prodavnice koje nude snažno i personalizovano virtuelno iskustvo. Na oblikovanje trendova mnogo utiču i milenijalci, kao snažna potrošačka grupa. Oni radije biraju društveno-odgovorne brendove, pa se zbog toga očekuje da će se kompanije okretati zajednici".

GoogleTrend analiza pokazala je koji su proizvodi bili najtraženiji u 2020. godini: "U pitanju su, između ostalih, sportska oprema, dušeci, jastuci, kreveti za kućne ljubimce, društvene igre, osveživači vazduha i naravno sredstva za dezinfekciju", navodi Gort.

Promene potrošačkih navika i sve veća upotreba elektronske trgovine uticaće i na IT industriju: "Pretpostavke su da će pristup internetu putem mobilnih telefona nastaviti da raste, da će mnogi procesi će biti automatizovani i da će sajtovi odgovarati ponašanju pojedinačnog korisnika. Na primer, biće prilagođeni svakoj veličini ekrana i tipu uređaja. Prema našem poslednjem istraživanju, veliku ulogu u e-trgovini imaće baze podataka i sadržaj prilagođen svakom pojedinačnom korisniku", objašnjava Gort.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

8 h

Podeli: