"Cena gasa za našu zemlju 155 dolara maksimalno"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da će cena gasa za Srbiju biti maksimalnih 155 dolara.

Srbija

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 31.12.2020.

09:46

Foto: EPA EFE ROBERT GHEMENT

"Mnogo niža cena, veoma povoljno", rekao je Vučić koji će sutra u šest ujutru otvoriti Balkanski tok.

To je, kazao je, niže nego gas koji dobijamo na mađarskoj granici preko Ukrajine, koji staje 160 dolara po hiljadu kubika, uz dodatne doplate za tranzit.

“Sada ćemo imati gas po eni od 155 dolara maksimalno, plus 12 do 14 dolara za transport kroz naš sistem. Mnogo niža cena, koja je veoma povoljno, ali istovremeno dobijaćemo kroz takse na procenat koliko smo vlasnici novac za vraćanje kredita za izgradnju gasovoda”, rekao je on.

On je naveo da u šest sati kreće da teče komercijalni ugovor.

Neće investitori da dolaze tamo gde nema gasa, naveo je Vučić i dodao da Srbija i rekao da nije urađeno puno po pitanju unutrašnje gasifikacije.

Zbog toga će se sprovesti gasifikacija svih delova Srbije jer gas dovodi investitore. On je naveo da istoku Srbije nedostaje sekundarna mreža i da je dogovoreno da se ona radi u osam opština na istoku zemlje, te da na taj način pokušamo da privučemo investitore.

"Kada imate gas učinili ste mnogo toga za industriju. Mi to što smo izgradili, konačno imamo nešto što nisu stare cevi, što nije uništeno", rekao je Vučić.

On je naveo primer da na opštini Cukarica, Voždovac, Palilula, Zemun i dalje ima mnogo grejanja na čvrsta goriva, što zagađuje vazduh. Vučić smatra da je to verovatno zbog cene, jer priključak košta između 800 i 900 evra, plus kotao.

"Moramo da vidimo kako to jeftinije da ponudimo, jer time dobijamo jeftinije gorivo za ljude i čistiji vazduh za sve nas", dodao je on.

Sekundarni gasovod, kaže, mora da se spusti i na jug Srbije. S tim u vezi rekao je da u Vladičinom Hanu Teklas hoće da pravi drugi fabriku ali ne može bez gasa. „Neće investitori da dođu gde nema gasa.

Ključno pitanje jednog nemačkog investitora, kojem smo ponudili da investira u Valjevo, da treba brza saobraćajnica, koju smo krenuli da gradimo, i gas, što ćemo morati da uradimo", rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: