Polovina radnika u posredničkim agencijama u Srbiji ostala bez posla

U posredničkim agencijama u turizmu je zbog pandemije koronavirusa od marta do danas bez posla ostalo više od 50 odsto radnika.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos, vadimphoto1@gmail.com
Foto: Depositphotos, vadimphoto1@gmail.com

U narednom periodu se očekuje još otpuštanja, pokazala je anketa koju su Subagenti Srbije obavili među 160 posredničkih agencija.

Subagenti, kao neformalna grupa malih turističkih agencija, u saopštenju navodi da je u 72,4 odsto slučajeva reč o porodičnom biznisu, što znači da su te porodice ostale bez prihoda. U skoro tri četvrtine posredničkih agencija vlasnici su žene, pa je među onima koji su ostali bez posla i prihoda veliki broj upravo žena, kao veoma osetljive kategorije na tržištu rada, navode.

Ukazuju da će se bez državne pomoći većina posredničkih agencija ugasiti krajem godine, kada istekne drugi krug pomoći privredi i traže da im se obezbede subvencije da bi opstali do normalizacije poslovanja, a njihovi zaposleni dobijali bar minimalne prihode.

"Kako bismo i javnosti i nadležnima ilustrovali situaciju u kojoj se nalazimo, danas ćemo na naše izloge zalepiti upozoravajuće trake koje treba da ukažu na krah jedne privredne grane", navode u saopštenju Subagenti Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 181 idi na stranu