Raste promet robe u trgovini na malo, ali i industrijska proizvodnja

Beograd -- Promet robe u trgovini na malo je u septembru u odnosu na septembar prošle godine bio veći u tekućim cenama za 7,5 odsto, a u stalnim cenama za 7,7 odsto.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos, peshkova
Foto: Depositphotos, peshkova

Podatke je objavio Republički zavod za statistiku.

Promet robe u trgovini na malo u prvih devet meseci ove godine bio je u tekućim cenama veći za 4,5 odsto u odnosu na isti period prošle godine, a u stalnim cenama za 4,9 odsto.

Porasla i industrijska proizvodnja

Industrijska proizvodnja u Srbiji je u septembru bila veća za 4,6 odsto nego u septembru 2019. godine, a u odnosu na prosek za celu prošlu godinu za 7,9 odsto, objavio je RZS

Tekući rast industrijske proizvodnje za septembar, u odnosu na avgust iznosio je 8,3 odsto, dok je desezonirani indeks za industriju pao za 0,6 odsto.

Rast prerađivačke industrije za septembar u odnosu na avgust 2020. godine iznosio je 12,6 odsto, dok je desezonirani rast za prerađivačku industriju iznosio 0,1 odsto.

Posmatrano po sektorima, u septembru ove godine je u odnosu na septembar prošle godine u rudarstvu ostvaren rast od 0,5 odsto, u sektoru prerađivačke industrije 4,1 odsto a u sektoru snabdevanja energentima 9,6 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 172 idi na stranu