"Dosadašnji gubici Er Srbije oko 35 miliona evra, država će da pomogne"

Ministarka Zorana Mihajlović rekla je danas da se dosadašnje štete zbog pandemije u sektoru transporta procenjuju na između 120 i 140 miliona evra.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 23.04.2020.

17:11

Foto: Screenshot/b92

Kako kaže, procene su da bi do kraja godine mogla da dostignu i više od 700 miliona evra.

"Najveću štetu je pretrpeo putnički saobraćaj, posebno vazdušni, i tu ne govorimo samo o Er Srbiji, već i o našim aerodromima. Dosadašnji gubici Er Srbije iznose oko 35 miliona evra, a kao država ćemo naći način kako da toj kompaniji pomognemo jer je ona vitalna karika u našem vazdušnom saobraćaju. Pokazalo se i tokom ove krize koliko je važno da imamo nacionalnog avio-prevoznika, budući da je od početka vanrednog stanja Er Srbija prevezla oko 13.000 naših državljana", rekla je Mihajlovićeva gostujući u emisiji "Osvrt" na televiziji B92.

Potpredsednica Vlade je naglasila da je Srbija učinila sve da omogući brže kretanje tranzitnog saobraćaja, koji je od vitalne važnosti za snabdevanje građana Srbije i regiona. "Od polovine marta u Srbiju je ušlo oko 100.000 kamiona, od čega oko 60.000 za snabdevanje Srbije. Mi smo prvi ukinuli policijsku pratnju kamiona u tranzitu, sada je konvoje ukinula i Hrvatska, a nadamo se da će to uskoro uraditi i Slovenija", rekla je Mihajlovićeva.

Ona je dodala da je u drumskom teretnom saobraćaju zabeležen pad od oko 20 odsto, u prevozu robe železnicom oko 10 do 15 odsto, te da će najveći izazov oporavak svih vrsta putničkog saobraćaja.

"Primera radi, samo u putničkom vodnom saobraćaju ove godine je u Srbiji trebalo da pristane oko 1.500 kruzera, što je moralo da bude otkazano. Razgovaraćemo sa Ministarstvom privrede i Ministarstvom finansija o načinima kako da pomognemo deo transportnog sektora koji se bavi putničkim saobraćajem, kako bi što pre stao na noge", rekla je Mihajlovićeva.

Mihajlovićeva je istakla da nijedan veliki projekat u infrastrukturi nije zaustavljen zbog epidemije i zahvalila radnicima na velikom radu i požrtvovanosti. "Svakodnevno je oko 3.500 radnika na gradilištima najvećih infrastrukturnih projekata i nijedno gradilište, kad govorimo o najvećim infrastrukturnim projektima, nije bilo zatvoreno tokom epidemije. Hvala radnicima na požrtvovanosti i radu, oni su heroji ove krize, kao i oni koji rade u zdravstvu i drugim službama, jer je važno i šta će biti dan posle epidemije, kako bismo imali što manji pad BDP-a", rekla je Mihajlovićeva.

Ona je rekla da je u prethodnom periodu bilo određenih problema zbog epidemije koronavirusa, ali da su oni prevaziđeni i da na najvećim gradilištima ne nedostaje ni radnika, ni opreme, ni repromaterijala. "Kašnjenje od jedan, tri ili pet meseci nije strašno kad na planeti 3,5 milijarde ljudi ne radi, a najvažnije je da svi budu zdravi i bezbedni", dodala je ona.

Mihajlovićeva je dodala da je rehabilitacija deonice auto-puta od Kuzmina do Batrovaca, na ulazu iz Hrvatske u Srbiju, završena upravo u vreme epidemije, kao i da oko 650 radnika radi na održavanju puteva na teritoriji cele Srbije. "Očekujemo da vrlo brzo počne i sa održavanjem auto-puteva, koje je ranijih godina obično rađeno tokom leta, kako bismo bili spremni kad saobraćaj profunkcioniše u potpunosti", dodala je ona.

Potpredsednica Vlade je naglasila da uprkos preusmeravanju dela sredstava za podršku zdravstvenom sistemu, nijedan veliki projekat neće trpeti, da se svi izvedeni radovi uredno plaćaju i da se u potpunosti prati plan za povlačenje novca iz kredita za infrastrukturne projekte. "To je važno i za naša preduzeća koja rade na njima, da znaju da neće imati nikakvih problema da dobiju novac za radove", rekla je Mihajlovićeva.

Ona je dodala da očekuje da domaće građevinske i putarske kompanije budu korisnici značajnog dela sredstava koje je Vlada Srbije pripremila u okviru mera za podršku privredi, uključujući pokrivanje minimalnih zarada, odlaganje plaćanje poreskih obaveza i kredite pod povoljnim uslovima. "Ono što je važno to je da su nam sve kompanije kad su nam se obraćale najavile da ne planiraju da otpuštaju radnike i da žele da nastave sa radovima, a država je tu da im stvori uslove za to", rekla je Mihajlovićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: