Vučić: Fabrika kakvu smo sanjali u Srbiji, plate 1.900 evra

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će sutra biti položen kamen temeljac za izgradnju fabrike Brose u Pančevu.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 05.03.2020.

10:29

Vučić: Fabrika kakvu smo sanjali u Srbiji, plate 1.900 evra
Foto: Tanjug, Jaroslav Pap

On je istakao da će radnici u Broseu imati prosečnu platu od 1.900 evra.

"To je fabrika kakvu smo sanjali u Srbiji, pošto će prosečna plata biti 1.900 evra", rekao je Vučić novinarima u Novom Sadu, gde je danas položen kamen temeljac za izgradnju nove fabrike kompanije "Bari Kalebo" (Barry Callebaut).

Ugovor za investiciju nemačke kompanije Brose, vrednu više od 180 miliona evra kojom je planirano otvaranje 1.100 radnih mesta u Pančevu, potpisan je krajem novembra 2019. godine.

Vučić je rekao da će ta, još jedna od novih fabrika u Vojvodini, koja je, a naročito Banat, tokom prethodne vlasti popirlično propala, mnogo značiti.

Banat sada podižemo, naglasio je Vučić i dodao da su lopovluk i pljačka bivšeg režima taj vojvođanski region doveli u stanje kao u najsiromašnijim opštinama na jugu Srbije.

Predsednik dodaje da je, sa druge strane, Srem daleko iznad, ne računajući Novi Sad, kao i da je stopa nezaposlenosti u Rumi, Inđiji, Pećincima, Pazovi i drugim mestima ispod pet odsto.

To nam je potrebno i za Banat i Bačku i na tome će se raditi, poručio je Vučić.

Kako je najavila kompanija Brose, svečanosti u Pančevu će prisustvovati tehnički direktor kompanije Tomas Špangler i vlasnik Majkl Stoček. U toj fabrici će se proizvoditi moduli ventilatora za hlađenje motora za sisteme upravljača i pumpe za ulje, kao i elektronike.

Kompanija Brose je, inače, četvrta po veličini porodična kompanija na svetu koja snabdeva automobilsku industriju. Kompanija razvija i proizvodi mehatroničke sisteme za automobilska vrata i sedišta kao i električne motore i elektroniku, između ostalog, za sisteme upravljača, kočnice, menjače i hlađenje motora.

Oko 26.000 radnika na 64 lokacije u 24 zemlje ostvaruje promet od 6,2 milijarde evra, a svako drugo vozilo u svetu, kako navode, sadrži bar jedan Broseov proizvod.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

60 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: