"Najveća i najlepša fabrika čokolade u Jugoistočnoj Evropi" VIDEO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je Beri Kalebo velika investicija od 50 miliona evra, te da će stotinu porodica lakše da živi.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 05.03.2020.

09:30

Foto: Tanjug/ Jaroslav Pap

"Ovo je važan dan za Srbiju. Ponosan sam na Beri Kalebo. Neki bi rekli 'što su se skupili zbog sto radnih mesta'. To znači stotinu ljudi koji će lakše da žive", rekao je Vučić na polaganju kamena temeljca u Novom Sadu.

Naveo je da će plate inženjera i tehnologa biti na nivou evropskog proseka, a plate radnika daleko iznad srpskog proseka.

"Ovo je velika investicija od 50 miliona evra. Nadam se da će biti osnovana i akademija čokolade na istom mestu i da će biti dodatni angažman ljudi", rekao je Vučić, koji je dodao da će zahvaljujući fabrici čokolade biti drastično povećan izvoz iz Srbije.

"Beri Kalebo je dokaz velikog uspeha. Biće njihova najveća i najlepša fabrika u Jugoistočnoj Evropi", rekao je Vučić.

Naveo je i da će fabrika mnogo značiti za prerađivačku prehrambenu industriju, da će se sirovinama snabdevati iz Srbije, što će proširiti lanac profita.

"Velika stvar za Novi Sad i za ponos svima vama koji živite ovde", rekao je Vučić i dodao da je ovo peta velika investicija u Novom Sadu.

Ukazao je da se prethodnih godina gledalo da nam bilo ko dođe u zemlju, i to su uglavnom bili "radno-intenzivni poslovi", dok je danas, pre svega reč o "kapitalno- intenzivnim" i projektima najviše tehnologije i tehnološke snage.

"I zato sam posebno srećan što je ova kompaija izabrala Novi Sad", rekao je Vučić. Dodao je da u tom gradu oko 40 godina nije bilo značajnih investicija i izgradnji fabrika.

Vučić je istakao da kada se sreo sa Antoanom (izvršni direktor kompanije), nije mnogo znao o čokoladi i da je morao da proba dosta čokolade kako bi nešto naučio, kao i da je tek tada saznao da su njihove čoklade skoro sve koje mi znamo, nestle, milka i druge.

To je svakako najbolja tehnologija za pravljenje čokolade u Evropi, naglasio je predsednik.

Vučić je najavio da sutra postavlja kamen temeljac za fabriku Brose u Pančevu u kojoj će prosečne plate biti 1.900 evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: