Iznenađenje: Ko je najviše profitirao od taksi koje je Priština uvela Srbiji i BiH?

Beograd -- Kosovske takse na robu iz centralne Srbije koja su na snazi punih sedam meseci, napravile su odličan posao za neke susedne, ali i daleke zemlje, piše „Blic“.

Izvor: Blic
Podeli
Foto: Depositphotos, kalinovsky, 5419406
Foto: Depositphotos, kalinovsky, 5419406

Srpskoj privredi su izazvale gubitak od oko 300 miliona evra, dok su na Kosovu produbile siromaštvo zbog rasta cena.

Najnoviji podaci pokazuju da je za prvih pet meseci godine na srpskoj muci, koja joj godišnje donese štetu veću od 500 miliona evra, ponovo najviše profitirala Slovenija.

Ova zemlja, naime, po istom osnovu nalazila se na prvom mestu i ukoliko se pogledaju podaci iz februara ove godine u odnosu na isti mesec lane. U tom periodu, dakle za godinu dana, Slovenija je u južnu pokrajinu izvezla skoro deset miliona evra robe više nego u vreme kada nisu postojale carine, piše „Blic“.

Na drugom mestu, po profitiranju na račun carina koje je Priština uvela Srbiji tada se nalazila Severna Makedonija i upravo ovo drugo mesto predstavlja najveće iznenađenje.

Drugo mesto sada je zauzeo Izrael, zemlja koja se po profitiranju na račun taksi u periodu februar 2018. na februar 2019. nije nalazila ni među prvih deset zemalja.

Odmah iza Izraela, na trećem mestu, sada se nalazi Turska koja je blago poboljšala svoju poziciju u odnosu na podatke iz februara, kada je povećala prodaju robe u južnoj pokrajini za oko šest miliona evra. Slede Albanija sa sličnim rezultatom, zatim Nemačka, Kina, Hrvatska i Crna Gora.

Bljend Hiseni iz kosovskog instituta za statistiku kaže da je pet meseci nakon uvođenja poreza, uvoz iz Srbije pao 88 odsto i da je izvoz sa Kosova nastavio da raste. Ono što je zabeleženo je i povećanje cena domaćih proizvoda.

strana 1 od 219 idi na stranu