Srbija

Četvrtak, 14.03.2019.

15:16

Papreno: Za održavanje zgrade i do 1.500 dinara mesečno VIDEO

Održavanje stambene zgrade je veliki problem u velikom delu prestonice.

Izvor: B92, Prva TV

Papreno: Za održavanje zgrade i do 1.500 dinara mesečno VIDEO
Foto: Prva TV

Jedan broj objekata održava se preko gradskog preduzeća "Gradsko stambeno", a jedan broj samoinicijativno sakuplja novac za popravke i redovno održavanje.

Gledaoci Prve TV žale se na velike račune za održavanje zgrade i visoke cene usluga.

"Za stan od 60 kvadrata plaća skoro 700 dinara. Imaju uravnika zgrade koji dobija 400 dinara mesečno a investiciono održavanje košta 450 dinara. . Kada se pokvari lift, račun za info stan je veći jer "Gradsko stambeno" angažuje privatnu firmu za popravku lifta", navodi se u jednom od pisma čitalaca, gde se ovaj Beogađanin pita da li je i to u skladu sa zakonom.

Jedna od otvorenih tema je i račun zgrade u "Stambenom". Naime, novac od korisnika deponuje se na račun zgrade, a koristi se u slučaju kvarova na instalacijama, liftova, prokišnjavanja krova. Kada se desi takav kvar, "Stambeno" angažuje podizvođače, koji po višetruko većoj ceni od tržišne naplate popravku.

"Imali smo dosta žalbi da se ti troškovi naduvavaju, a imali smo i žalbe da se novac sa tih računa neosnovano skida bez saglasnosti stanara. To je posledica loših ugovora koji su predsednici skupštine stanara sklapali sa "Stambenim", objašnjava Dejan Gavrilović iz Udruženja "Efektiva".

Gavrilović predlaže vlasnicima stanova, da izaberu upravnika iz svojih redova. Da bude košija. U skladu sa tom potrebom, da naprave koncept radova i ponuđača. Ako to ne mogu, da izaberu profesionalnog upravnika.

Gavrilović priča i oko problema sa profesionalnim upravnicima i preduzećima koja obavljaju taj posao. Dešava se da oni sebi daju velike naknade ili bez dogovora sa stanarima uzimaju izvođače radova koji skupo naplačuju svoje usluge.

Više u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Vraćaju se u Rusiju

Ruski milijarderi koji su se našli pod zapadnim sankcijama postepeno su počeli da premeštaju svoje aktivnosti u domovinu.

15:26

11.5.2024.

1 d

Podeli: