Beograđanka udovica četvrti put - može li i četvrtu penziju?

Ako je neko višestruki udovac ili udovac, to mu ne uskraćuje pravo da bira od kog pokojnog bračnog druga će primati porodičnu penziju.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 24.01.2019.

12:08

Beograđanka udovica četvrti put - može li i četvrtu penziju?
Foto: Thinkstock

Višestruka udovica M. J. iz Beograda nasleđivala je penzije svih svojih pokojnih muževa.

U sva četiri slučaja, koliko se puta do sada udavala i ostajala sama, za zamenu penzijskog čeka nije imala nikakvih pravnih prepreka. Zakon je uvek bio na njenoj strani. Mogla je da bira od kog pokojnog supruga će naslediti prinadležnost. Kako i sama priznaje, uvek je gledala da uzme najveće primanje, jer joj to zakon omogućava, piše Politika.

Ono što je za nju sada nepoznanica, pošto je iznenada posle pet godina braka, ostala i bez četvrtog muža, jeste dokle tako može. Odnosno, postoji li zakonsko ograničenje koliko puta neko ima pravo da nasleđuje porodičnu penziju. I da li ona uopšte više mora da podnosi zahtev za nasleđivanje ove penzije, ili može da nastavi da prima penziju kojom je zadovoljna?

Ona, još prima penziju od svog drugog supruga, budući da nije imao naslednike. Od prvog supruga je penziju primala tri godine, s tim što je tada dobijala 25 odsto, jer je on imao troje svoje dece s kojima je delila penziju. Kada je treći put ostala udovica rešila je da nastavi da prima penziju od drugog supruga, što čini do danas.

Ova četvrta porodična penzija trebalo bi da bude veća od one koju trenutno prima, za oko 70 evra, pa je advokat savetuje da podnese zahtev za to novo primanje, ali još nije sigurna da li će to i da učini.

Upitani da li za ovakve slučajeve postoji bilo kakvo ograničenje u smislu da se neko neograničeno puta ženi ili udaje i nasleđuje penzije, u PIO fondu odgovaraju da zakon omogućava korisniku da se, po sopstvenom izboru, opredeli za jedno od pripadajućih prava, odnosno, da izabere povoljniju penziju koju će primati.

Ukoliko penziju ostvaruje samo supružnik preminulog korisnika (odnosno samo jedno lice), pripada mu 70 odsto od iznosa penzije preminulog korisnika.

Pravo na porodičnu penziju pripada sve dok korisnik ne uđe u osiguranje. Ukoliko se korisnik porodične penzije zaposli ili registruje samostalnu delatnost – porodična penzija mu se obustavlja, objašnjavaju u PIO fondu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

12 h

Podeli: