Pilići iz Lidla na pijacama? "Do danas nijedna prijava"

Veterinarska inspekcija upozorila je potrošače da hranu kupuju isključivo na mestima koja su pod njenim nadzorom, rečeno je za B92.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 16.10.2018.

15:45

Pilići iz Lidla na pijacama?
Foto: Tanjug/Filip Krainèaniæ

Povodom informacija da su se za vikend na pojedinim pijacama u Srbiji pojavili u prodaji celi pilići nabavljeni u Lidlu, u Veterinarskoj inspekciji za B92 kažu da do danas nisu dobili nijednu prijavu u vezi sa prodajom živinskog mesa a koja je poreklom iz tog trgovinskog lanca na zelenim pijacama ili drugim mestima na kojima se posluje hranom životinjskog porekla.

Na pitanje da li su izlazili na teren u kontrolu posle medijskih objava, iz Veterinarske inspekcije navode da planiraju i izvršavaju službene kontrole u skladu sa analizom rizika, kao i po prijavama potrošača i drugim saznanjima, uključujući i informacije dobijene od medija, iako za tim ne postoji zakonska obaveza.

Eksplicitno pitanje redakcije B92.net da li su u ovom konkretnom slučaju postupili prema saznanjima iz medija i izašli u kontrolu i ako jesu kakvi su rezultati, ostalo je bez odgovora.

Kako navode, sveže pileće meso (celi pileći trupovi) koje nije pakovano u zaštićenoj atmosferi, ima rok upotrebe od samo 72h (tri dana) od dana pakovanja. Shodno tome, živinsko meso ne bi moglo da se održi u svežem stanju i kao takvo izlaže prodaji jer bi već pokazalo znake kvarenja.

"Živinsko meso u trupovima koje je Lidl stavio u promet je originalno upakovano u kese na kojima je jasno naznačen proizvođač kao i objekat iz kojeg potiče, sa propisnom deklaracijom iz kojeg se može utvrditi krajnji rok upotrebe", navode iz Veterinarske inspekcije.

Veterinarska inspekcija skrenula je pažnju potrošačima da hranu kupuju isključivo na mestima koja su pod nadzorom veterinarske inspekcije, kao i da se ponašaju sa "pažnjom dobrog kupca", odnosno da odluku o kupovini donesu tek kada budu upoznati sa svim svojstvima hrane i izvrše uvid u deklaraciju koja se nalazi na originalnom pakovanju.

Takođe apelujemo na građane da svaku uočenu nepravilnost prijave nadležnoj veterinarskoj inspekciji, navode.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

9 h

Podeli: