Brnabić: Saradnja sa Nemačkom sve jača

Bilateralni odnosi Srbije i Nemačke su "jako dobri i dalje unapređenje za Srbiju je od posebnog značaja.

Srbija

Izvor: Beta

Ponedeljak, 22.01.2018.

14:28

Brnabić: Saradnja sa Nemačkom sve jača
Foto: Tanjug/Zoran Žestiæ

To je rečeno na sastanku potredsednice Vlade Srbije Ana Brnabić i državne ministarke za evropske poslove i regionalne odnose Bavarske, dr Beate Merk, saopštila je Vlada Srbije.

"Srbija je zahvalna Nemačkoj na pomoći i podršci u procesu evropskih integracija, jer je članstvo u Evropskoj uniji ključni spoljnopolitički cilj naše zemlje", naglasila je predsednica Vlade u razgovoru sa državnom ministarkom Merk.

Premijerka Brnabić upoznala je ministarku Merk sa aktuelnim političkim temama u Srbiji i regionu Zapadnog Balkana.

"Srbija insistira na punoj primeni već dogovorenog u okviru Briselskog dijaloga, pre svega na formiranju Zajednice srpskih opština, na šta se Priština obavezala", naglasila je Ana Brnabić.

Ona je rekla da se Srbija zalaže za stabilnost regiona Zapadnog Balkana i da će, kao pouzdan, odgovoran i predvidiv partner, nastaviti da radi na unapređenju regionalne saradnje i stabilnosti.

Posebna tema razgovora bili su ekonomski odnosi i ekonomska saradnja Srbije i Nemačke jer je Nemačka investirala više od 1,4 milijarde evra, a u više od 370 nemačkih kompanija u Srbiji zaposleno je oko 35.000 radnika.

"Nemačka je među vodećim privrednim i spoljnotrgovinskim partnerima Srbije i jedna od prvih pet investitora", istakla je Brnabić.

Dodala je da je Srbija posebno zainteresovana za povećanje nemačkih investicija, pre svega u oblastima infrastrukture, autoindustrije, energetike i poljoprivrede.

"Saradnja u oblasti digitalizacije posebno je značajna i na tome će dve zemlje raditi u narednom periodu", istaknuto je na sastanku.

Nemačka je i najveći bilateralni donator Srbije jer je od 2000. ; do danas odobrila oko 1,6 milijardi evra razvojne pomoći u vidu bespovratnih sredstava i mekih zajmova.

Brnabić i Merk razgovarale su i o nastavku podrške Bavarske dualnom obrazovanju u Srbiji.

Premijerka Brnabić boravi u Minhenu, u okviru učešća na konferenciji Digital, Life, Desing, a konferencija, koja je po oceni The Economist jedna od dve najvažnije inovativne konferencije u Evropi, okupila je oko 150 govornika i više od 800 učesnika po pozivu iz celog sveta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: