Jedan od najvećih u Srbiji: Najuspešnija godina

Britanska kompanija Mineko limitid, jedan od najvećih investitora u rudarstvu u Srbiji, saopštila je da je izuzetno zadovoljna rezultatima u 2017.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 19.01.2018.

15:07

Jedan od najvećih u Srbiji: Najuspešnija godina
Foto: Thinkstock

Jedan od najvećih investitora u Srbiji i regionu Zapadnog Balkana ocenjuje 2017. kao najuspešniju godinu u dosadašnjem poslovanju.

Investicije Mineka u 2017. godini premašile su 20 miliona dolara, od kojih je oko sedam miliona investirano u projekte u Srbiji.

U aktivnim rudnicima te kompanije u Srbiji - Rudniku i flotaciji Rudnik kod Gornjeg Milanovca uloženo je četiri miliona dolara, prvenstveno u istražne radove, dok je u Rudnik Veliki Majdan kod Ljubovije investirano 1,5 miliona dolara.

"Ovi rudnici su postigli odlične rezultate, dok su istražni radovi pokazali da se može računati na stabilnu proizvodnju i u narednim godinama", navodi se u saopštenju Mineka.

Podseća se da u Rudniku kod Gornjeg Milanovca, koji je proglašen jednom od pet najboljih privatizacija u Srbiji u studiji NALED-a i USAID-a, trenutno radi 450 ljudi, a da je u Velikom Majdanu, koji je Agencija za privatizaciju Srbije proglasila za primer uspešnog preuzimanja iz stečaja, zaposleno 300 ljudi.

"Iz ova dva rudnika plaćeni su i značajni iznosi za rudnu rentu, koja je bila 32 odsto veća u odnosu na 2016. godinu, pre svega zahvaljujući rastu cene metala na tržištu. Rudnik Rudnik je na ime rudne rente platio 109 miliona dinara, a Rudnik Veliki Majdan 65 miliona", ističe se u kompanijskom saopštenju.

Rudnik Gros (Gross) kod Srebrenice u BiH, kao najveći rudnik u kome posluje Mineko, u 2017. godini je imao rekordnu proizvodnju od 347.500 tona rude, što je za 4,5 odsto više od planiranog.

U taj rudnik olova i cinka gde radi 518 ljudi prošle godine je investirano 2,1 milion dolara, a za 2018. godinu planirana je investicija od oko četiri miliona dolara, što će, kako se očekuje, omogućiti povećanje proizvodnje.

Rudnik olova i cinka Bosil-Metal u Bosilegradu počeo je da radi kao pilot projekat, u toku kojeg će se odvijati simbolična proizvodnja, radi prikupljanja tehnološkog iskustva za projektovanje pogona za komercijalnu preradu rude.

Najavljeno je da će Mineko razvijati taj projekat, kako bi nakon toga počela puna proizvodna delatnost. U taj rudnik, u kome trenutno radi 125 ljudi, investirano je više od 14,5 miliona dolara, od toga milion u 2017. godini, a planirano je da do komercijalnog pokretanja proizvodnje bude uposleno najmanje 250 ljudi.

Taj rudnik je prvi u Srbiji sa podzemnom eksploatacijom koji je kompletno izgradjen i osposobljen za rad u poslednjih 40 godina.

U rudniku Geomet kod Olova u BIH ulaganje u 2017. godini iznosilo je četiri miliona dolara i u njemu sada radi 100 ljudi. ; Očekuje se da proizvodnja krne na proleće i da u toku 2018. godine bude zaposleno još 100 rudara.

Mineko je u 2017. godini proširio deltanost na proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora i počeo izgradnju male hidroelektrane na reci Drinjača (pritoka Drine) u Republici Srpskoj. ;

Vrednost tog projekta MHE "Medoš One", instalisane snage od 4,71 megavata i godišnje proizvodnje od 18 miliona kilovat-časova, je blizu 10 miliona evra, od kojih je u 2017. godini uloženo pet miliona, a priključenje na mrežu je planirano za 2019. godinu.

Mineko je za uslove rada u Rudniku i flotaciji Rudnik dobio priznanja Evropske agencije za bezbednost na radu i Rudnik je, kako je istaknuto u saopštenju, jedina kompanija iz Srbije i na prostoru bivše SFRJ koja je dobila tu prestižnu nagradu.

U 2017. godini Mineko je sa više partnera počeo i realizaciju naučno-tehnološkog programa u okviru Horizont 2020 aktivnosti Evropske komisije, čiji je glavni cilj povezivanje nauke i privrede. Kompanija, kao deo konzorcijuma zajedno sa Univerzitetom iz Eksetera, radi na projektu Imp@ct na pronalaženju tehnološki i investiciono najboljih rešenja za manja nalazišta mineralnih resursa širom Evrope.

Mineko je medjunarodna grupa kompanija čije su osnovne delatnosti trgovina obojenim metalima i rudnim koncentratima, metalurgija, investiranje u rudarstvo i geološka istraživanja.

Ta grupacija se bavi ulaganjem i razvijanjem rudnika olova, cinka, bakra u zemljama Jugoistočne Evrope i bivšeg Sovjetskog Saveza, kao i u Kanadi i Turskoj gde se pojavljuje kao jedan od vlasnika, a u Ruskoj Federaciji je najveći proizvodjač olova.

U Evropi Mineko sa partnerima zapošljava oko 2.000 ljudi, od kojih oko 1.500 radi u regionu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

7 h

Podeli: