'Izraelci rade ono što i Beograd želi"

Država sa dobrim programom treba da bude stub inovativnog ekosistema, poručili su investitori iz Izraela na panelu u Srbiji.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.12.2017.

19:53

'Izraelci rade ono što i Beograd želi
Foto: Thinkstock

Otvarajući panel ''Da li smo spremni za investiciju", a u okviru dvodnevnog programa ''Conect2Israel NTP Beograd 2017'' državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vladimir Popović napomenuo je da Naučno-tehnološki park sa impozantnim brojem kompanija i zaposlenih inženjera predstavlja ''maticu iz koje se razvija celokupan startap ekosistem Srbije''.

''Moramo da idemo korak dalje, što znači da učimo od onih koji su daleko ispred nas, a Izrael je zemlja koju treba da sledimo u tome'', poručio je Popović.

Član Gradskog veća Beograda Dragomir Petronijević smatra da je važno da usvajamo iskustva od najboljih napominjući da je Tel Aviv grad sa najviše inovacija u svetu.

''Izraelci rade ono što i Beograd želi, a to je da naši mladi inovatori implementiraju svoje znanje u svoj grad. Radimo na tome kroz takmičenja inovativnih ideja koja organizuje Grad Beograd'', rekao je Petronijević.

On je dodao da je Naučno-tehnološki park u Beogradu u poslednjih godinu dana zaradio 10 miliona evra, kao i da je izvoz šest miliona evra što je, kako kaže, dobar rezultat na kome ne treba stati.

Osnivač i suvlasnik kompanije ''Krypton VC'' i stručnjak za investiciono bankarstvo Moshe Safarty rekao je da je Izrael 80-ih godina prolazio kroz ono što Srbija danas prolazi u razvoju startap ekosistema.

''To je bila zajednička inicijativa izraelske vlade, Univerziteta i privatnog sektora. Sve se razvijalo korak po korak, krenuli smo od lokalnih priča koje postale inspiracija mnogima. U Izraelu se svake godine pokrene oko 1400 novih startap projekata'', naveo je Safarty.

Specijalista međunarodnu saradnju i inevsticije Yuval Lazi istakao je da je današnja pozicija Srbije slična onoj u kojoj se Izrael nalazio pre više od 20 godina.

''Izrael je izolovana zemlja, nemamo mnogo prirodnih resursa i nismo imali čemu drugom da se okrenemo osim preduzetništvu, to je bio motiv da krenemo i postanemo jedna od zemalja sa najrazvijenijim inovativnim ekosistemom'', rekao je Lazi.

Govoreći o ulozi države osnivač izraelske kompanije ''Peregrine Ventures'' Danny Hadar naveo je da je izraelska vlada još uvek zainteresovana da ulaže u nove projekte.

''Oko 70 odsto ulaganja u medicini su vladine investicije, tako da se investitori ne plaše da pokrenu čak i rizične projekte znajući da će država stati iza njih'', kazao je Hadar.

Osnivač Izraelskog liderskog Foruma Caki Reićenstein istakao je važnost dobre ideje za inovacioni projekat.

''Izraelska vlada je pre pola godine objavila javni konkurs za ideju koja bi pomogla da se nađe rešenje za vozače koji u vožnji koriste aplikacije na mobilnom telefonu. Javili su se ljudi sa fantastičnim idejama, što znači da je važno i da država kaže šta želi od preduzetnika'', ocenio je Rihenštajn.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

13 h

Podeli: