Tramp se predomislio, kako ga je Trudo ubedio?

Predsednik SAD Donald Tramp izjavio je da je bio "odlučan" da poništi trgovinski sporazum NAFTA sa Kanadom i Meksikom, ali da je promenio mišljenje.

Izvor: Tanjug
Podeli
(Foto: Getty images)
(Foto: Getty images)

Tramp se predomislio nakon što su lideri te dve zemlje zamolili da se umesto toga o ovom dokumentu ponovo pregovara.

Tramp je, u intervjuu za agenciju Rojters, rekao da neće oklevati da ponovo promeni stav i ukine Severnoamerički sporazum o slobodnoj trgovini ako pregovori postanu "nerazumni".

Njegova izjava došla je na kraju dugih 24 sata tokom kojih su Otava i Meksiko Siti bili pod velikim pritiskom zbog namera Trampove administracije da okonča 23-godišnji trgovinski pakt.

"Znate, zaista sam bio spreman i odlučan da ukinem NAFTA-u", rekao je Tramp, objasnivši da je odlučio da je bolje da poništi trgovinski sporazum nakon što je čuo da poljoprivrednici u Viskonsinu imaju problema zbog novih kanadskih propisa o mlečnim proizvodima kojima se blokira njihov izvoz mlečnih belančevina.

"Videli ste to, pisali ste o tome. Tad sam rekao - dosta je bilo. Dosta je", naglasio je američki predsednik.

Međutim, nakon što su zvaničnici iz njegove administracije saopštili da se priprema nalog za povlačenje sporazuma, Tramp je izjavio da su ga telefonom pozvali meksički predsednik Enrike Penja Nijeto i kanadski premijer Džastin Trudo koji su tražili ponovne pregovore o sporazumu.

"Ne želim da naškodim Kanadi i ne želim da naškodim Meksiku. To su dve zemlje koje mi se zaista dopadaju. Dakle, zamolili su da se ponovo pregovara, i ja sam rekao -da".

Vest o mogućem američkom povlačenju iz NAFTA-e uzburkala je u sredu finansijska tržišta. Relativna smirenost se vratila juče nakon Trampovih izjava, pri čemu je meksicki pezos ojačao za 0,86 posto u odnosu na američki dolar, dok je kanadski dolar stagnirao prema "zelenoj novčanici", navodi Rojters.

Meksiko, Kanada i Sjedinjene Države čine jedan od najvećih svetskih trgovinskih blokova, i poremećaj u trgovini među njima mogao bi negativno da utiče na poljoprivredni, automobilski, energetski i druge sektore u sve tri zemlje.

NAFTA je otklonila većinu trgovinskih i carinskih barijera između tri suseda, ali Tramp i drugi kritičari krive ovaj pakt za veliko ukidanje radnih mesta u SAD, navodi britanska agencija.

Srbija

strana 1 od 274 idi na stranu