Tabakovićeva pisala Vučiću

Beograd -- Guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković uputila je otvoreno pismo premijeru u kojem objašnjava zašto je inflacija ove godine bila niža od zacrtanog cilja (4+-1,5%).

Izvor: Tanjug
Podeli

Ona je premijera Aleksandra Vučića pismom obavestila "da su očekivanja NBS da će do kraja godine vratiti u ciljane okvire".

Guvernerka objašnjava da je inflacija ove godine bila niža od očekivane zbog neočekivano niske cene hrane, očekivanog poskupljenja električne energije, do kojeg nije došlo, i stabilnih kretanja na deviznom tržištu.

Međugodišnja inflacija je u avgustu iznosila 1,5 odsto, a ispod granice očekivanog cilja kretala se od marta do avgusta 2014, navedeno je u pismu.

Prosečna međugodišnja inflacija je, kako piše, od marta do avgusta iznosila 1,9 odsto, a hrana je u tom periodu pojeftinila za 0,9 odsto.

"Dobra poljoprivredna godina 2013. i 2014. doprinela je da svetske i domaće cene primarnih poljoprivrednih proizvoda budu niže nego što se očekivalo, pa je njihov dezinflatorni uticaj bio jači nego u ranijim projekcijama", jedno je od objašnjenja.

NBS je, kako je navedeno, očekivala poskupljenje struje u trećem tromesečju ove godine, ali to se nije dogodilo, što je takođe uticalo na kretanje inflacije ispod ciljane granice.

"Tim povodom obraćali smo se i Vladi Srbije, sa predlogom da se korekcija cene električne energije svake godine obavlja po unapred definisanom kriterijumu i u istom mesecu, radi stabilizacije međugodišnje inflacije", nadeveno je u pismu Tabakovićeve premijeru Vučiću.

Izvršni odbor NBS je preduzeo sve što je u njihovoj nadležnosti kako bi se inflacija u srednjem roku vratila u okvire dozvoljenog cilja, navedeno je. Smanjenje restriktivnosti monetarne politike, započeto u maju 2013. nastavljeno je i 2014.

Referentna kamatna stopa je od maja 2013. do juna 2014. snižena sa 11,75 na 8,5 odsto, dok se izvršna stopa na jednonedeljne repo-operacije NBS kreće na oko 6,5 odsto.

"Imajući u vidu da je dezinflatorni uticaj nekih faktora privremen, pre svega niska cena hrane, kao i da postoji snažan uticaj geopolitičkih tenzija na premiju rizika i devizni kurs , NBS mora biti oprezna u vođenju monetarne politike u nastojanju da inflaciju trajno stabilizuje na niskom nivou uz održavanje finansijske stabilnosti", objašnjava guvernerka.

IO NBS, kako piše, očekuje da će se inflacija vratiti u ciljane okvire do kraja 2014. i da će se kretati u tim okvirima u 2015. godine.

"Tome će doprineti izostanak dezinflatornih pritisaka po osnovu cene hrane, očekivana korekcija cena električne energije i rast cena uvoznih proizvoda", navedeno je u pismu.

Tabakovićeva je navela da se obraća premijeru u skladu sa sporazumom o targetiranju inflacije koji je NBS zaključila sa Vladom Srbije, a vlada usvojila 19. decembra 2008. godine.

Pismo je adresirano na Vučića, ali se, kako piše, ujedno obraća i potpredsedniku vlade i ministru trgovine, turizma i telekomunikacija Rasimu Ljajiću, zatim ministru finansija Dušanu Vujoviću i ministarki poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežani Bogosavljević Bošković.

strana 1 od 380 idi na stranu