Ipak manja seča u javnom sektoru?

Beograd -- Iako je to i zvanično usvojeno, u Srbiji se ipak neće dogoditi značajnije smanjenje zapošljavanja u javnom sektoru, bar neće do 30. juna, piše Danas.

Izvor: Danas
Podeli

Naime, Vlada Srbije je na sednici 22. februara izmenila Uredbu o postupku za pribavljanje saglasnosti za novo zapošljavanje i dodatno radno angažovanje u javnom sektoru.

Uredbom Vlade od 20. decembra utvrđen je način na koji se pribavlja saglasnost za zapošljavanje većeg broja onih koji nisu stalno zaposleni, jer je Zakonom o budžetskom sistemu predviđeno da njih ne može biti više od 10 odsto od ukupnog broja stalno zaposlenih u institucijama i preduzećima koji se finansiraju iz budžeta.

Najnovijom uredbom, Komisija, koja daje saglasnost za to zapošljavanje, sada može, na predlog nadležnog organa, uz pribavljeno mišljenje Ministarstva finansija, dati "generalnu saglasnost svim korisnicima javnih sredstava da broj lica zaposlenih na određeno vreme zbog povećanog obima posla, lica angažovanih po osnovu ugovora o delu, ugovora o privremenim i povremenim poslovima, preko omladinske i studentske zadruge i lica angažovanih po drugim osnovama kod korisnika javnih sredstava, zadrže na nivou od 1. marta 2014, s tim što takva saglasnost važi do 30. juna 2014. godine“.

Nemanja Nenadić, programski direktor Transparentnosti Srbija, za list Danas objašnjava da izmene Uredbe donose dve novine.

"Prva je da se prelazak zaposlenih iz jednog korisnika javnih sredstava u drugi ne smatra novim zapošljavanjem, i da se može obavljati bez saglasnosti. Druga promena omogućava da se broj zaposlenih na određeno vreme ili radno angažovanih na neki drugi način zadrži na nivou na kojem je bio 1. marta, dakle, da se ne smanjuje, što bi u nekim slučajevima bilo obavezno (ako prelazi 10 odsto broja stalno zaposlenih). Drugim rečima, nije u pitanju povećanje broja radno angažovanih, već "manje smanjenje“ od onog do koga bi došlo da nije bilo ove izmene", zaključio je Nemanja Nenadić.

strana 1 od 416 idi na stranu