Resavica, varošica srećnih ljudi

Posle dve i po decenije u Resavici, rudarskoj prestonici Srbije, ovog proleća započeće izgradnja nove stambene zgrade.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 31.03.2012.

12:41

Default images

Gradnja stanova drugde i ne bi bila vest, ali ovde je ona pokazatelj da je ovo jedno od retkih mesta u Srbiji koje ne odumire, kaže Mališa Alempijević, predsednik opštine Despotovac.

Resavica je varošica koja svojim stanovnicima omogućava dobar standard za prilike u Srbiji.

Naime, prosečna primanja četvoročlane porodice premašuju 100.000 dinara, a da su troškovi komunalija (grejanja, vode, kanalizacije i iznošenja smeća) do 1.500 dinara mesečno, godišnje oko 180 evra. Internet, parking i grobna mesta su potpuno besplatni. Zato, samo neupućene može da začudi znak dobrodošlice na ulasku na kom oni koji zarađuju hleb od devet kora, sebe nazivaju - srećnim ljudima.

"Cena kvadrata u novoj zgradi biće oko 250 evra, a kupac će moći da utiče na izgled stana. Stanovništvo je osetilo sigurnost koju su donele investicije i produžetak života rudnika. Pre pet godina u Resavici je stan mogao da se kupi za cenu do 4.000 evra. U ponudi je bilo više od 100 slobodnih stanova. Sada ih ima tek nekoliko, a cena najjeftinijeg je 10.000 evra. Cena stanova od 40 do 60 kvadrata košta do 15.000 evra", kaže Alempijević.

A, nadu meštanima, vratile su investicije u rudnik. Umesto zatvaranja od kojeg su strahovali, ovih dana u planu je otvaranje nove jame u kojoj se planira eksploatacija rude u narednih 20 godina. U odnosu na ostala mesta u okruženju od oko 2.500 stanovnika, koliko ih je bilo pre 10 godina, u inostranstvu živi samo njih 145, ali i ona mada manje od ostalih, beleži pad broja stanovnika.

"Ekonomska situacija u Resavici je značajno promenjena u proteklih nekoliko godina. Rudari zarađuju do 60.000 dinara. Izgrađeni su park za decu, dom kulture, teniski, kao i tereni za male sportove, rekonstruisan fudbalski teren. Život je dobio drugu, lepšu stvarnost", navodi Alempijević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: