Resavica, varošica srećnih ljudi

Resavica -- Posle dve i po decenije u Resavici, rudarskoj prestonici Srbije, ovog proleća započeće izgradnja nove stambene zgrade.

Izvor: Novosti
Podeli

Gradnja stanova drugde i ne bi bila vest, ali ovde je ona pokazatelj da je ovo jedno od retkih mesta u Srbiji koje ne odumire, kaže Mališa Alempijević, predsednik opštine Despotovac.

Resavica je varošica koja svojim stanovnicima omogućava dobar standard za prilike u Srbiji.

Naime, prosečna primanja četvoročlane porodice premašuju 100.000 dinara, a da su troškovi komunalija (grejanja, vode, kanalizacije i iznošenja smeća) do 1.500 dinara mesečno, godišnje oko 180 evra. Internet, parking i grobna mesta su potpuno besplatni.

Resavica je možda jedino mesto u Srbiji koje u svakoj kući i stanu ima kompjuter. Proteklih godina kupljeno je nekoliko stotina novih automobila. Osim novih stanova ovde planiraju i završetak puta do Resavske pećine, jer je ostalo da se završi još dva kliometra, zatvorena sportska sala i otvoreni bazen, a u planu je i proširenje vrtića za smeštaj mališana koji su na listi čekanja.

Zato, samo neupućene može da začudi znak dobrodošlice na ulasku na kom oni koji zarađuju hleb od devet kora, sebe nazivaju - srećnim ljudima.

"Cena kvadrata u novoj zgradi biće oko 250 evra, a kupac će moći da utiče na izgled stana. Stanovništvo je osetilo sigurnost koju su donele investicije i produžetak života rudnika. Pre pet godina u Resavici je stan mogao da se kupi za cenu do 4.000 evra. U ponudi je bilo više od 100 slobodnih stanova. Sada ih ima tek nekoliko, a cena najjeftinijeg je 10.000 evra. Cena stanova od 40 do 60 kvadrata košta do 15.000 evra", kaže Alempijević.

A, nadu meštanima, vratile su investicije u rudnik. Umesto zatvaranja od kojeg su strahovali, ovih dana u planu je otvaranje nove jame u kojoj se planira eksploatacija rude u narednih 20 godina. U odnosu na ostala mesta u okruženju od oko 2.500 stanovnika, koliko ih je bilo pre 10 godina, u inostranstvu živi samo njih 145, ali i ona mada manje od ostalih, beleži pad broja stanovnika.

"Ekonomska situacija u Resavici je značajno promenjena u proteklih nekoliko godina. Rudari zarađuju do 60.000 dinara. Izgrađeni su park za decu, dom kulture, teniski, kao i tereni za male sportove, rekonstruisan fudbalski teren. Život je dobio drugu, lepšu stvarnost", navodi Alempijević.

strana 1 od 324 idi na stranu