Đelić:Lokalne samouprave neozbiljne

Beograd -- Srbija u evropskim institucijama lobira da poveća pomoć Evropske unije sa 200 na 600 miliona evra, a za to je potrebna i podrška opština, kaže Božidar Đelić.

Izvor: Tanjug
Podeli

Potpredsednik Vlade Srbije kaže da se u evropskim institucijama lobira za linearno povećanje finansijske podrške Evropske unije Srbiji, pre ulaska naše zemlje u Uniju, kao i za obezbeđenje povoljnih garancija EU.

To su dve veoma važne stvari za Srbiju i predstavljaju "ključne stubove finansijske stabilnosti naše zemlje u ovoj deceniji", rekao je Đelić.

I garancije EU

Potpredsednik vlade je naveo i da je predloženo da nam EU da garancije i podršku njenog rejtinga za izlazak na tržište kapitala. Ako se to dogodi moguće je, kako je istakao, zaduživanje na stranim tržištima po kamati od jedan odsto, umesto sadašnjih šest do sedam procenata, a moguće je i dobiti dugoročnije izvore finansiranja, što je dobro i za lokalne samouprave, jer će moći lakše da finasiraju svoj razvoj.

On je istakao da je za taj posao potrebna i podrška lokalnih samouprava koje, kako je ocenio, ne pristupaju sve podjednako sa potrebnom ozbiljnošću u realizaciji projekata.

Đelić je naveo da je moguće da se od 2012. godišnji iznos od 200 miliona evra, koji već Srbija dobija od EU, poveća na 300, 400, 600 miliona evra, pa i više, kao i da je za to već dobio podršku dela evropskih institucija.

On je poručio predstavnicima lokalnih samouprava da im je poslat upitnik vezan za sprovođenje projekata i naglasio da ukoliko ih ne popune u narednih pet do 10 dana, računaće se da te opštine nisu ni zainteresovane za te projekte.

Do sada je, prema njegovim rečima, od 160 poslatih upitnika dobio odgovor iz samo 15 opština.

Đelić je podsetio da iz IPA fondova (pretpristupne pomoći EU), lokalnim samoupravama u Srbiji stoji na raspolaganju šest miliona evra da se osposobe za pripreme projekata.

Vesti

strana 1 od 9228 idi na stranu