Najveća dobit u 2005. za Telekom Srbije

Beograd -- Telekom Srbija je u prošloj godini imao dobit od 9,9 milijardi dinara i po tom osnovu je najveće preduzeće u Srbiji.

Izvor: B92
Podeli

Na drugom mestu je Naftna industrija Srbije sa profitom od 3,9 milijardi dinara, a na trećem Srbijagas, čija je dobit nešto manja od 3,9 milijardi dinara, objavljeno je u publikaciji "Top 2005" časopisa Biznis i finanisije.

Ukupna dobit preduzeća u Srbiji, kako je navedeno u publikaciji "Top 2005", u prošloj godini je bila 178 milijardi dinara, ali uprkos rastu poslovne aktivnosti, privreda Srbije je u prošloj godini zabeležila negativan rezultat.

Prihodi preduzeća povećani su za 26,3 odsto, na 3.854 milijarde dinara, uglavnom zahvaljujući rastu prihoda u privatnim preduzećima, ali je privreda u celini ostvarila negativan neto finansijski rezultat od 33,2 milijarde dinara.

Struktura

Foto robot

Foto robot najvećeg gubitaša daje sledeću sliku: veliko šumadijsko preduzeće u mešovitoj svojini koje radi u prerađivačkoj industriji. Nasuprot tome, imaginarni idealni ”dobitnik” je malo privatno preduzeće koje se u Vojvodini bavi trgovinom.

Od ukupnog broja preduzeća, čak 96,1 odsto spada u grupu malih preduzeća, tačnije 72.888 preduzeća, ali je u velikim preduzećima bilo 45,4 odsto ukupno zaposlenih radnika. Posmatrano po delatnostima, procentualno najveći udeo u strukturi privrede ima trgovina sa 45,5 odsto, prerađivačka industrija sa 21,6 procenata i preduzeća koja rade u sektoru nekretnina sa 3,7 odsto.

Prerađivačka industrija zapošljava skoro 40 procenata radnika, ali je na njihov broj u odnosu na predhodnu godinu opao za 4,6 odsto. Broj zaposlenih radnika smanjen je u odnosu na 2004. godinu za 1,8 odsto, uglavnom zbog smanjenja broja radnika u velikim i srednjim preduzećima, dok je u malim preduzećima broj zaposlenih u prošloj godini povećan.

Stečaj

Poslednjeg dana prošle godine u stečaju je bilo ukupno 1.186 preduzeća sa 11.334 radnika. U odnosu na rezultate iz 2004. godine, broj radnika koji su zaposleni u preduzećima u stečaju smanjen je za 42,7 procenata. Preduzeća u stečaju zabeležila su ukupan gubitak od preko 10 milijardi dinara, pa u ukupnim gubicima privrede učestvuju sa 31,1 odsto.

strana 1 od 25 idi na stranu