Region

Četvrtak, 30.11.2023.

08:27

Zabranjen uvoz: Opet problemi sa hrvatskim mandarinama

BIH je zabranila uvoz dve tone mandarina iz Hrvatske.

Izvor: Tanjug

Zabranjen uvoz: Opet problemi sa hrvatskim mandarinama
Ilustracija: Shutterstock/Fotoluminate LLC

Vlasti Bosne i Hercegovine zabranile su uvoz dve tone mandarina iz Hrvatske jer je proverama uzoraka voća na granici utvrđeno prisustvo pesticida čija je upotreba u EU zabranjena od 2020.

Sanitarna inspekcija Federacije BiH uzela je na graničnom prelazu Bijača, nedaleko Metkovića, uzorke iz pošiljke mandarina, a nakon laboratorijske analize utvrđena je nedozvoljena količina pesticida hlorpirifos (chlorpyrifos) u uzorku, saopšteno je danas iz ove inspekcijske službe.

Prisustvo tog pesticida je u suprotnosti sa tamošnjim pravilnikom o maksimalnim nivoima ostataka pesticida u i na hrani i hrani za životinje biljnog i životinjskog porekla, kao i Zakonom o zdravstvenoj ispravnosti životnih namirnica, prenosi zagrebački Dnevnik.

Zbog toga su inspektori Federalne uprave za inspekcijske poslove zabranili uvoz pošiljke ukupne težine dve tone i naložili njeno uništavanje.

Službenici ove institucije su početkom novembra dobili nalog za pojačani nadzor uvoznih agruma na preporuku Agencije za bezbednost hrane Bosne i Hercegovine.

Ranije ovoga meseca u još jednoj pošiljki s voćem iz Hrvatske otkriven je isti pesticid.

Upotreba pesticida klorpirifosa i klorpirifos-metila u zemljama članicama EU, kao i u Bosni i Hercegovini zabranjena je od proleća 2020. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propalo je; Niko nije uz Mađarsku i Slovačku

Pokušaji Mađarske i Slovačke da uključe EU u njihov spor sa Ukrajinom su propali pošto je Evropska komisija (EK) obustavila zahtev te dve zemlje upućen Kijevu da odustane od sankcija koje je nedavno uveo ruskoj naftnoj kompaniji "Lukoil".

19:41

25.7.2024.

1 d

Podeli: