Šta čeka Aerodrom u Trebinju?

Realizacija projekta Aerodroma u Trebinju je u završnoj fazi i trebalo bi da počne kada se prikupe sve potrebne dozvole, potvrdio je direktor Mladen Stanković.

Region

Izvor: Capital/Bojana Ninkoviæ

Ponedeljak, 20.03.2023.

17:21

Šta čeka Aerodrom u Trebinju?
Ilustracija: Depositphotos/happyalex

"Radimo još uvijek na dokumentaciji koja je neophodna za izgradnju – ekološke i građevinske dozvole. Recimo da smo u završnoj fazi", kazao je Stanković za portal Capital.

U Ministarstvu saobraćaja i veza Republike Srpske su naglasili da je ovo ministarstvo završilo sve neophodne procedure.

Govore o vojnoj pretnji: Hrvati u strahu od ulaganja Srbije u aerodrom u Trebinju

"Osnivač preduzeća Aerodrom Trebinje je preduzeće Aerodromi Srbije Niš. Izgradnju Aerodroma Trebinje finansira Republika Srbija i provodi sve neophodne aktivnosti i procedure u realizaciji projekta“, naveli su u ministarstvu.

Iako je bivši ministar saobraćaja i veza Nedeljko Ćorić ranije najavljivao da bi gradnja pomenutog aerodroma trebala početi prošle godine, to se nije desilo.

Na dnevnom redu Predsedništva BiH nema aerodroma

Pored potrebne dokumentacije i procedura koje se tiču Aerodroma Trebinje, neophodno je i da Predsedništvo BiH aminuje ovaj projekat.

Iako su predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsedavajuća Predsedništva BiH Željka Cvijanović ranije isticali kako su projekti "Aerodrom Trebinje" i "Buk Bijela" od strateške važnosti, oni se otkako je Cvijanovićeva ušla u Predsedništvo još uvek nisu našli na njihovom dnevnom redu ni na jednoj od tri sednice koliko su ih do sada održali.

Predsedništvo BiH je do sada održalo dve redovne sednice i jednu vanrednu, ali ni na jednoj se na dnevnom redu nije našao Aerodrom Trebinje.

Dodik je čak ranije i zapretio da će od "Osmorke", koalicije stranaka iz FBiH (SDP, NIP, NS, NES, Za nove generacije, BHI-KF,PDA, SBiH) zatražiti deblokadu projekata "Buk Bijela", "Aerodrom Trebinje" i gasovoda prema Srbiji ili će tražiti druge partnere za formiranje vlasti na nivou BiH.

Sporazum sa "Osmorkom" je potpisan, ali pomenuti projekti se još nisu našli na dnevnom redu Predsedništva BiH.

Kako podseća portal, izgradnja Aerodroma Trebinje je planirana na lokaciji koja se nalazi oko 14 kilometara zapadno od Trebinja, u blizini mesta Taleža.

Kompleks aerodroma treba da obuhvata oko 302 hektara bez pristupnih saobraćajnica, a lokacija je na neravnom kraškom terenu.

Prema dosadašnjim najavama, Republika Srpska bi kao investitor u njega trebalo da uloži oko 50 miliona evra.

Nema alternativne opcije

Zanimljivo je da se u Proceni navodi kako investitor nema u planu alternativnu lokaciju za gradnju aerodroma.

"Izabrana lokacija je rezultat procene za uspešnu eksploataciju objekta koji je prilagođen situaciji na terenu i postojećim objektima u okruženju. Pri izboru lokacije vodilo se računa o maksimalnom iskorišćenju kapaciteta područja. Izabrano područje karakteriše izrazito niska gustina stanovanja sa stihijski razvijanim građevinskim fondom, saobraćajno je dobro povezano, i sa prirodnim karakteristikama koje odgovaraju budućoj nameni prostora“, stoji u dokumentu.

Priča stara 15 godina

Podsećanja radi, priča o izgradnji aerodroma u Trebinju počela je još 2006. godine, a sredinom naredne godine predstavljena je i studija opravdanosti koju je izradila jedna bečka agencija. Ta studija pokazala je da projekat izgradnje aerodroma ima svoju opravdanost, a već tada su se pojavile informacije da bi pista na tom aerodromu trebalo da bude duga tri kilometra, što je dovoljno za sve vrste letova.

Prema tadašnjim preliminarnim proračunima, u gradnju aerodroma trebalo bi uložiti oko 160 miliona evra u prvih deset godina, a te 2007. godine planirano je da prvi letovi sa Zubaca, kod Trebinja, budu u 2011. godini. Vlada RS u svrhu realizacije tog projekta osnovala je i Javno preduzeće “Aerodromi Trebinje”, koje je kasnije, zbog nerealizacije projekta, ugašeno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: