Vesti -

Slovenci biraju: Imali već loše iskustvo, a sada su tu Luksemburžani i Crnogorci

Slovenačka vlada će, kako se očekuje, narednog meseca doneti odluku o tome da li treba da osnuje novog nacionalnog avio-prevoznika.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT
Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

Stručna radna grupa koju je formirala vlada završila je svoj rad i njene nalaze će u narednim nedeljama razmotriti slovenačko ministarstvo za infrastrukturu, nakon čega će biti predstavljeni vladi.

Prema pisanju portala 24ur2, pregled je pokazao da je slovenačko tržište premalo da bi drugi avio-prevoznici uskočili i zamenili bivšu nacionalnu avio-kompaniju Adrija ervejz, navodi portal Exyuaviation.

Kako je navedeno, zaključeno je da će zemlja nastaviti da se suočava sa značajnim problemima zbog slabih veza u avio-saobraćaju. Osim toga, veruje se da je radna grupa utvrdila da je bankrot Adrije imao značajan uticaj na slovenačku privredu, a sam sektor turizma je kao rezultat toga izgubio 150 miliona evra.

"Moje mišljenje o tome nije toliko važno koliko će ove studije pokazati. Naša zemlja je već imala jedno loše iskustvo sa svojom nacionalnom avio-kompanijom. Ne samo da ju je kupio katastrofalno loš kupac, što je dovelo do njenog bankrota, već je nekoliko godina pre toga Adrij beležila ogromne gubitke i to iz godine u godinu. Morali smo da pružimo državnu pomoć i, naravno, sve to mora da se stavi na sto da vlast zna sve činjenice kada odlučuje kojim putem. Ali, možemo čuti glas privrede, koja naravno govori da je potreban Sloveniji", rekla je ranije slovenačka ministarka za infrastrukturu Alenka Bratušek.

Na nedavni državni tender za subvencionisanje avio-kompanija za pokretanje novih linija iz Slovenije prijavile su se samo dve avio-kompanije: luksemburški Luker i Er Montenegro.

Konačna odluka o tome da li ponuđači ispunjavaju uslove za subvencije biće saopštena nakon što njihove predloge razmotri komisija koju čine službenici Ministarstava za infrastrukturu, finansije i privredu.

Država planira da u julu održi drugi tender za pokretanje novih pravaca. Ranije je rečeno da takve mere neće uticati na njenu odluku da li treba pokrenuti novu nacionalnu avio-kompaniju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.