Mađarska smanjila kamatnu stopu

Mađarska centralna banka smanjila je danas jednodnevnu kamatnu stopu na depozite (one-day deposit rate) za 100 baznih poena, na 17 odsto.

Region

Izvor: B92

Utorak, 23.05.2023.

18:26

Mađarska smanjila kamatnu stopu
Foto: shutterstock, Doubletree Studio

Ova odluka stupa na snagu sutra, prenosi Rojters.

Guverner Nacionalne banke Mađarske Đerđ Matolči je rekao da je ovom potezu doprinelo usporavanje inflacije i jačane mađarske forinte, ali dodao je da je inflacija i dalje "državni neprijatelj".

Matolči je dodao da Mađarska u dogledno vreme neće smanjiti referentnu kamatnu stopu od 13 odsto.

Nacionalna banka Mađarske pokušava da obori visoku godišnju stopu inflacije od 24 odsto, koja je i dalje najveća u EU, a Matolči smatra da je za to potrebno pre svega stabilno finansijsko tržište.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

8 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: