Kreće veliki egzodus vozača: Nemačka menja važan propis

Nemačka je odlučila da od 1. avgusta zvanično prizna sve vozačke dozvole iz BiH i Crne Gore, sa svim položenim kategorijama za putnička i teretna vozila.

Region

Izvor: Veèernji list

Utorak, 06.06.2023.

12:50

Kreće veliki egzodus vozača: Nemačka menja važan propis
Ilustracija: Shutterstock/Evgeny Pyatkov

Jedinstvene digitalne vozačke dozvole za sve zemlje članice EU, između ostalog, olakšaće i zamenu vozačke dozvole koja je izdata u državi koja nije članica Unije za dozvolu države u kojoj vozač želi da radi.

Ovakva odluka sigurno će doprineti i većem broju odlazaka iz BiH jer će se tako olakšati proces dobijanja viza. Pretpostavka je da bi se, pre svega, trebao povećati broj odlazaka kvalifikovanih i profesionalnih vozača, koji su jako traženi u Nemačkoj, a samim tim otežati situacija u BiH zbog nedostatka vozača, piše portal Večernjeg lista BiH.

U Bosni i Hercegovini registrovana su 23.773 vozača. Podaci pokazuju kako su ukupno registrovana 29.454 kamiona i autobusa te 4.663 njihova vlasnika.

Profesionalni vozači autobusa i kamiona i dalje su među najdeficitarnijim zanimanjima kako u inostranstvu tako i u BiH. Nekim kompanijama nedostaje ih po 50, pa čak i više. Pojedine firme u BiH odlučile su da budućim radnicima omoguće polaganje vozačkog ispita i tako osiguraju radnu snagu.

Samo u protekle četiri godine BiH je napustilo šest i po hiljada profesionalnih vozača, a najava uvođenja jedinstvenih digitalnih vozačkih dozvola na prostoru Evropske unije u idućim mesecima mogla bi pokrenuti novi talas odlaska vozača u inostranstvo, piše portal Večernjeg lista BiH.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: