Biz - B92.net

Komšije kupuju "Čarlija"

Podgorica -- Crna Gora Država je odlučila da od brazilske banke BNDS otkupi avion embraer E195 (4O-AOC).

Izvor: Vijesti
Podeli
Ilustracija: Comdas/Shutterstock
Ilustracija: Comdas/Shutterstock

Od kupovine tog aviona odustao je novi nacionalni avio-prevoznik Er Montenegro zbog nedostatka novca. To je potvrđeno juče Vijestima iz Ministarstva kapitalnih investicija (MKI).

Ovaj avion popularno nazvan "Čarli" bio je deo flote nekadašnje nacionalne avio-kompanije Montenegro erlajns (MA).

Iz MKI, kojim rukovodi ministar Mladen Bojanić, su poručili da je nakon što je krajem prošle godine Er Montenegro odustao od kupovine "Čarlija", ministarstvo od menadžmenta nacionalne avio-kompanije tražilo da se "decidno izjasni o tome da li su spremni da avion prihvate kao deo svoje flote i pod kojim komercijalnim uslovima, za slučaj da se država odluči za kupovinu".

"Kupovina tog aviona treba da bude zajednička aktivnost MKI i Ministarstva finansija i socijalnog staranja čiji su predstavnici već obavljali razgovore sa brazilskom bankom BNDS, koja je faktički vlasnik aviona. Ono što je MKI preduzelo i na čemu je insistiralo je da se obezbedi osiguranje od 'ground risk' tog aviona bez obzira što nije bio u vlasništvu Er Montenegra i taj avion je još uvek osiguran", rekli su Vijestima iz ovog Vladinog resora.

Iz MKI nisu konkretno odgovorili koliko će kupovina "Čarlija", koji je od 26. decembra 2020. prizemljen na aerodromu Podgorica koštati državni budžet i ko će platiti visoke troškove vraćenje aviona u plovidbeno stanje.

Er Montenegro je u junu prošle godine od Vlade dobio zeleno svetlo da od brazilske banke otkupi "Čarlija" za 5,3 miliona dolara u tri jednake godišnje rate počevši od ove godine. Ispostavilo se da u avion treba uložiti dodatno više od osam miliona dolara da bi on bio vraćen u plovidbeno stanje, zbog čega je Er Montenegro Vladu sredinom decembra prošle godine obavestio da odustaje od kupovine jer nema novca u osnivačkom kapitalu koji je država unela u kompaniju.

Kad je "Čarli" obavio poslednji let u istoriji MA preletevši sa tivatskog na podgorički aerodrom 26. decembra 2020. bio je potpuno ispravan i plovidben. U međuvremenu sa njega je u Podgorici na zahtev vlasnika tog motora kome MA nije plaćao zakupninu i ostao je dužan značajnu svotu novca, skinut i odnesen levi motor.

Stečajna uprava MA je proteklih mjeseci više puta tvrdila da "Čarliju" na podgoričkom aerodromu "pristupaju neovlašćene osobe" i skidaju razne delove. Oni su za to optužilii Er Montenegro čiji je menadžment to demantovao.

Da bi "Čarli" ponovo poleteo treba obezbediti dva nova ili reparirana motora tipa General Electric GE CF34-10E. Cena potpuno novog tog motora je oko 6,8 miliona dolara, dok cena generalnog remonta takvog motora iznosi oko tri miliona dolara, pa nije jasno na šta će otići najveći deo od ukupnog iznosa od 8,2 miliona dolara koliko po proceni menadžmenta Er Montenegra treba uložiti u vraćanje "Čarlija" u plovidbeno stanje.

"Čarli" je treći najmlađi avion iz nekadašnje flote MA proizveden 2010. godine, dok su druga dva aviona (Alfa iz 2008. i Bravo iz 2009) otkupljeni za Er Montenegro od kompanije GECAS koja ih je godinama iznajmljivala MA u operativni lizing. Za razliku od ta dva aviona MA je "Čarlija" kupio od brazilske banke na kredit i do prizemljivanja ukupno je uz pomoć države, otplatio više od 38 miliona dolara kredita. Preostalo je bilo da se otpati još oko šest miliona dolara, ali su plaćanja Brazilcima obustavljena kada je MA bankrotirao. Vlada je dala državnu garanciju banci kojom se neopozivo i bezuslovno obavezala da će u slučaju da MA prekrši ugovora obezbediti da se odmah isporuči avion, da ga odmah deregistruju vazduhoplovne vlasti Crne Gore, da se bešteti banka i isplati iznos svih troškova i gubitaka koje je pretrpela. Time bi, osim aviona za čiju je otplatu već uloženo 38 miliona dolara, država aktiviranjem garancije izgubila još oko 12 miliona dolara na koliko su procenjeni troškovi reisporuke aviona banci u ispravnom i plovidbenom stanju, što je ugovorna obaveza crnogorske strane.

Umesto toga, država je odlučila da kupi avion i ubuduće ga najverovatnije iznajmljuje Er Montenegro. Ostaje da se vidi da li će to promeniti planove menadžmenta Er Montenegra koji je nedavno saopštio da će tražiti najpovoljniju ponudu na tržištu za uzimanje u "dry lease" zakup najmanje jednog aviona većeg kapaciteta od E195 koje trenutno koristi.

Er Montenegro je najavio da će tražiti najpovoljniju ponudu za "dry lease" aviona kapaciteta najmanje 144 sedišta, a u tu kategioriju spadaju avioni tipa erbas A220-300, erbas A320, boing B737 NG ili Max, ali i najnovija varijanta embraera E195-E2 koji je tehnološki prilično blizak postojećim avionima u floti Er Montenegra.

Analitičari su najavu da bi crnogorska avio-kompanija mogla uvesti drugi tip aviona sasvim drugog proizvođača u svoju malu flotu, dočekali "na nož" jer bi to značajno povećalo njene operativne troškove. To iz razloga što za novi tip aviona treba nanovo obučiti letačko, kabinsko i tehničko osoblje, kao i snositi znatno veće logističke troškove u svakodnevnoj eksploataciji novog tipa aviona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.