Kada će komšije pustiti auto-put u saobraćaj? Ima 16 tunela, a biće pokriven kamerama

Direktor Monteputa Milan Ljiljanić kazao je da očekuje da će završna testiranja za bezbednost na prvoj deonici auto-puta Bar–Boljare biti uskoro završena.

Region

Izvor: B92

Utorak, 10.05.2022.

14:43

Kada će komšije pustiti auto-put u saobraćaj? Ima 16 tunela, a biće pokriven kamerama
Ilustracija: TTstudio/Shutterstock

On je rekao da će u špicu sezone biti pušten u saobraćaj.

"Mi dajemo sve od sebe da ta testiranja što pre završimo i da imamo auto-put pušten u saobraćaj za vreme letnje sezone. Očekujemo da će ta testiranja završiti i da ćemo u špicu sezone imati saobraćaj", kazao je on.

Građevinski radovi na auto-putu potpuno su završeni, a ostali su fini radovi na severnom delu trase koji do sada nisu mogli da se završe zbog vremenskih prilika.

"To su radovi na ozelenjavanju kosina, ostrva i neki fini radovi. A radovi koji se ne vide, a na kojima se intenzivno radi su ispitivanja i testiranje elektromašinskih instalacija u tunelima i svih sistema koji se odnose na bezbednost saobraćaja", kazao je Ljiljanić.

On objašnjava da se testiraju protivpožarni sistemi i sistemi video-nadzora i kontrole saobraćaja kompletnog auto-puta.

"Čitav auto-put je pokriven kamerama. Imamo oko 500 kamera čiji se prenos slike i nadzor vrši iz komandnog centra. Ekipe koje će opsluživati auto-put će biti smeštene na Pelevom bregu. Formirali smo svoju vatrogasnu službu koja će imati oko 30 pripadnika", kazao je Ljiljanić, piše Bankar.me, a prenosi Blic.

On je istakao da je na auto-putu prisutna i policija koja će u ovom probnom periodu početkom sezone vršiti kontrolu na putu.

Podsetio je da auto-put ima 16 tunela, od kojih su neki dosta dugački, što je malo otežalo radove.

Završetak auto-puta kroz Crnu Goru na deonici Smokovac–Mateševo bio je najavljen za kraj novembra prošle godine.

Ukupna dužina prve deonice auto-puta je 41,5 km, sa 20 mostova na glavnoj trasi, devet mostova na rampama petlji, dva nadvožnjaka, osam podvožnjaka, 7,2 kilometra betonskih zidova, 16 dvocevnih tunela.

Ukupna dužina tunela je 17,7 km, što čini oko 43 odsto dužine prioritetne dionice auto-puta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: