Biz - B92.net

Investitori iz Katara odustali od dugo obećavanog projekta

Ni prošla godina nije donela nikakav pomak u realizaciji obećavanog projekta izgradnje luksuznog rizorta "Beyond Horizon" u uvali Pržno u Krtolima kod Tivta.

Izvor: Vijesti
Podeli
Ilustracija: Bannafarsai_Stock/Shutterstock
Ilustracija: Bannafarsai_Stock/Shutterstock

Prema nezvaničnim informacijama "Vijesti", investitor, katarska državna kompanija Katari Diar, definitivno je odustao od ovog projekta i na stranom tržištu već neko vreme pokušava da nađe kupca za atraktivni zemljišni kompleks.

Ovaj kompleks, vredan više od 270 miliona evra, trebalo je, prema ranijim čvrstim najavama investitora kompanije Katari Diar, da bude izgrađen i stavljen u funkciju 2014. godine, ali u jednoj od najlepših uvala na crnogorskom primorju nije urađeno apsolutno ništa, osim što je srušen stari veliki hotel "Plavi horizont", koji je četiri decenije bio obeležje Pržna.

U Informaciji o aktivnostima na realizaciji prioriotetnih projekata iz oblasti turizma koju je pred Novu godinu usvojila crnogorska vlada, piše da je u dosadašnju realizaciju projekta "Beyond Horizon" katarski investitor od 2010. do sredine prošle godine uložio ukupno 73,9 miliona evra.

"Sporija realizacija projekta je uslovljena sudskim sporovima sa fizičkim licima koja imaju suvlasništvo na dve katastarske parcele, a za koje je pokrenut postupak ekspropijacije. Prema navodima investitora i epidemiološka situacija prouzrokovana pojavom koronavirusa i mere za sprečavanje njegovog širenja su uticale i na planiranu dinamiku kada su u pitanju aktivnosti na realizaciji projekta", piše u vladinom dokumentu.

Crna Gora: Investicija u kontroverzni projekat do kraja godine 828 miliona €

Veliki zemljišni kompleks od oko 270.000 kvadrata u uvali Pržno investitori iz Katara su u januaru 2010. kupili za 25 miliona evra od tivatskog HTP "Primorje", i u tu transakciju bila je uključena i atraktivna imovina tivatske firme u Bonićima, na mestu stare ciglane "Račica".

Katarski investitori su u međuvremenu preprodali plac u Bonićima jednoj crnogorskoj kompaniji koja je za tu lokaciju razvila projekat manje luksuzne marine i hotela, a u čiju bi realizaciju trebalo da uđe sa renomiranim partnerima iz Luksemburga. Što se Pržna tiče, tu do danas "ni lopata nije zabodena", iako su vlada i sve bivše lokalne vlasti u Tivtu u proteklih 12 godina, prihvatili sve želje Katari Diara, te su plansku dokumentaciju i mnoge druge stvari prilagodili svemu što je ta kompanija tražila. Po još uvek aktuelnoj planskoj dokumentaciji urađenoj po željama i potrebama Kataraca, u Pržnu je predviđena gradnja luksuznog hotela ranga pet zvezdica sa 168 smeštajnih jedinica, vile i depandansi sa 78 smeštajnih jedinica, spa-centar, bazeni, restorani, teniski klub sa terenima, plažni bar, obalno šetalište... Da bi se to realizovalo, 2013. godine je JP "Morsko dobro" sa Katari Diarom potpisalo i ugovor o korišćenju akvatorijuma i obale u uvali Pržno i to prirodno dobro je na 30 godina dato u zakup katarskoj kompaniji, za naknadu od 50.000 evra godišnje.

Dve godine kasnije, vlada je dala i formalnu saglasnost katarskoj firmi za "izvođenje pripremnih radova većeg obima za izgradnju objekta od opšteg interesa" – mešovitog rizorta "Plavi horizont", da bi 2018. Katari Diar dobio i ukupno pet građevinskih dozvola za izgradnju većine u Pržnu planiranih novih objekata.

Međutim, kako gradnja nijednog od njih nije počela u zakonskom roku od godinu dana nakon izdavanja dozvola, važenje svih tih dozvola je prestalo.

Katari Diar u međuvremenu je otpustio skoro sve zaposlene koji su radili u crnogorskoj ćerki-firmi te kompanije "Katari Diar hotel & property Investment Montenegro" koja trenutno, prema podacima sa kojima barata vlada, ima samo jednog zaposlenog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.