Region

Četvrtak, 03.11.2022.

09:25

Investitor iz Emirata kupio 43,4% Fortenove; Oglasila se i Vlada: "Ne možemo da komentarišemo"

Investitor Saif Alketbi iz Ujedinjenih Arapskih Emirata stekao je 43,4 posto udela u hrvatskoj Fortenova grupi kupovinom udela ruske Sberbanke.

Izvor: Tanjug, Index

Investitor iz Emirata kupio 43,4% Fortenove; Oglasila se i Vlada:
Foto: T. Schneider / Shutterstock.com

O tome je izvestila agencija Hina, dodajući da u Fortenova nemaju nikakva saznanja o toj prodaji.

Finansijska transakcija, koja se odnosi na 43,4 posto udela u holandskom holdingu Fortenova Grupa, jedinom deoničaru hrv atske Fortenova grupe d.d., dovršena je u ponedeljak 31. oktobra, saopšteno je iz kancelarije Saifa Alketbija.

"Ovim počinje razdoblje strateškog ulaganja Saifa Alketbija u Republiku Hrvatsku, i uvereni smo da će ovo ulaganje biti izuzetno korisno za Fortenova grupu i hrvatsku ekonomiju", navodi se u saopštenju.

Hrvatska novinska agencija podseća da je Sberbanka ušla u vlasničku strukturu te grupe u aprilu 2019., nakon uspešne implementacije nagodbe poverilaca u Agrokoru.

"Fortenova grupa nema nikakva službena saznanja o prodaji udela Sberbanke. Imovina Sberbanke je pod sankcijama i za kupoprodaju je potrebno dobiti posebne dozvole tela nadležnih za sprovođene sankcija", odgovorili su iz te grupe na pitanje Hine.

Prvi potencijalni kupac udela Sberbanke, mađarski Indotek, nije uspeo da dobije te dozvole, podsetili su iz Fortenova grupe. Za prodaju tog udela penzionim fondovima dozvole su pribavljene, ali su predstavnici nemačkog Alijanca u Nadzornom odboru AZ fonda zaustavili kupoprodaju.

"Prema saznanjima Fortenova grupe, nikakve dalje dozvole za prodaju nisu pribavljene te ne vidimo kako se valjana kupoprodaja mogla dogoditi. Takođe, nakon penzionih fondova nije bilo drugih dubinskih snimanja kompanije. Ukoliko je došlo do izbegavanja sankcija, radi se o kaznenom delu i kompanija u tome nije učestvovala", naveli su u odgovoru iz Fortenova grupe.

Oglasila se i hrvatska vlada

Nakon vesti o prodaji udela Sberbanke u Fortenova grupi arapskom investitoru, Vlada se oglasila saopštenjem.

"Ne možemo da komentarišemo pozadinu konkretnog poslovanja jer nemamo zvanične informacije o tome, niti je Vlada na bilo koji način bila umešana u to. Nadležni resori će proveriti sve relevantne činjenice u vezi sa preuzimanjem udela Sberbanke u Fortenovoj", saopštili su, kako prenosi dnevnik.hr.

Kako podsećaju, suvlasnička uloga ruske Sberbanke, kao tadašnjeg poverioca Agrokora, bila je rezultat poslovnih odluka bivše uprave Agrokora, a ne izbora Vlade.

Poznata je činjenica da je Sberbanka već objavila nameru da se povuče iz suvlasništva Fortenove.

"Vlada je sarađivala i komunicirala sa rukovodstvom Fortenove u pogledu suočavanja sa posledicama ruske agresije i primene režima sankcija na poslovanje kompanije, vodeći računa o ukupnoj ekonomskoj i finansijskoj stabilnosti. Ali nije bilo komunikacije ni saradnje, niti konkretnih saznanja o poslovanju koje su mediji objavili sinoć u večernjim satima", saopštila je Vlada.

Ko je arapski investitor koji je kupio 43% Fortenove?

Finansijska transakcija, koja se odnosi na 43,4% udela u holandskom holdingu Fortenova Grupa, jedinom deoničaru hrvatske Fortenova grupe d.d., dovršena je u ponedeljak 31. oktobra, saopšteno je iz kancelarije Saifa Alketbija.

Punim imenom Saif Bin Markhan Alketbi šef je kompanije Flatrace iz Dubaija koja se na službenim stranicama opisuje kao "globalna savetodavna kompanija usmerena na uspešno vođenje klijenata kroz regulatorne, strateške i investicione okolnosti".

Na stranicama kompanije Saifa Alketbija opisuju ga kao iskusnog ulagača na tržištu privatnog kapitala koji ima značajna ulaganja u nekoliko sektora. Navodi se i da je diplomirao informatiku na Univerzietu Ujedinjenih Arapskih Emirata te da mu je Univerzitet za humane naukei i tehnologiju u Luganu dodelilo počasnu diplomu doktora ekonomije i upravljanja državnom organizacijom, prenosi Index.hr.

Na stranicama Flatracea stoji i citat Saifa Alketbija koji glasi: "Moj san je videti kako Ujedinjeni Arapski Emirati postaju jedna od najrazvijenijih zemalja na svetu, a Dubaji jedna od najvažnijih globalnih destinacija."

Saif Alketbi je, kako se može saznati u skromnim podacima koji o njemu postoje na internetu, od 2009. do 2015. godine bio rukovodilac kancelarije prestolonaslednika Dubaija, šeika Hamdana bin Mohammeda bin Rashida Al Maktouma

Inače, u Fortenovi su nakon objave da je Sberbank prodao svoj udeo u Fortenovi ulagaču iz Dubaija saopštili da o tome nemaju informacija.

"Fortenova grupa nema nikakva zvanična saznanja o prodaji udela Sberbanke. Imovina Sberbanke je pod sankcijama i za kupoprodaju je potrebno dobiti posebne dozvole tela nadležnih za sprovođenje sankcija", odgovorili su iz Fortenova grupe.

Treba reći i da se spekuliše da su upravo Ujedinjeni Arapski Emirati jedna od oaza u kojima Rusi nakon zapadnih sankcija nesmetano posluju i preko nje izvlače kapital pa je jedno od pitanja koje će se verovatno nametnuti da li je ova prodaja udela samo izbegavanje priče sa sankcijama iza koje stoje Rusi. Iz dosadašnjih informacija o preuzimanju Sberbankovog udela u Fortenovi nije jasno gotovo ništa o novom vlasniku gotovo polovine bivšeg Agrokora i namerama koje stoje iza ove transakcije, piše hrvatski Index.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Vraćaju se u Rusiju

Ruski milijarderi koji su se našli pod zapadnim sankcijama postepeno su počeli da premeštaju svoje aktivnosti u domovinu.

15:26

11.5.2024.

1 d

Podeli: