Dva "crna jastreba" doletela u Zagreb

Prva dva helikoptera UH-60M blek hok sletela su jutros u Zagreb.

Region

Izvor: B92

Četvrtak, 03.02.2022.

10:36

Dva
Foto: aabacak/Shutterstock

Dopremljeni su u transportnom avionu C-17, koji je u 9 sati i 35 minuta sleteo na zagrebački aerodrom "Franjo Tuđman".

Reč je o helikopterima koje su Sjedinjene Američke Države donirale Hrvatskoj, a njihova vrednost je oko 50 miliona američkih dolara i koristiće ih Zapovedništvo specijalnih snaga. Donaciju ovih helikoptera Hrvatskoj američki Kongres odobrio je još u oktobru 2019. godine. Nekoliko meseci kasnije Hrvatska je donela odluku o kupovini dodatna dva helikoptera.

Radi se o modernizovanoj M verziji koja, između ostalog, ima glass kokpit, novi sistem upravljanja komandama, lopatice glavnog rotora su veće, čime se nosivost povećala za još 225 kilograma, trup je ojačan, može nositi dodatne rezervoare goriva, manje je infracrveno zračenje motora... Amerikanci su još pre nekoliko meseci u Zagreb dopremili i paket rezervnih delova, piše Jutarnji list.

Postignut dogovor: Evo koliko će novca Hrvatska dati za bredlije

Zajedno sa helikopterima u Zagreb su stigli i američki mehaničari koji će sledećih nekoliko nedelja sklapati helikopter i pripremiti ga za letenje. Očekuje se da bi sledeća dva helikoptera u Zagreb trebalo da stignu u leto ove godine. Helikopteri će do daljnjeg biti smešteni u vojnoj bazi na Plesu jer hangar u bazi Lučko nije izgrađen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

9 h

Podeli: