Biz - B92.net

Postignut dogovor: Evo koliko će novca Hrvatska dati za bredlije

Zagreb -- Hrvatska vlada dogovorila je sa SAD kupovinu borbenih vozila tipa bredli, čija je ukupna vrednost 196,4 miliona dolara.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Filmbildfabrik/Shutterstock
Ilustracija: Filmbildfabrik/Shutterstock

To je saopštio danas hrvatski premijer Andrej Plenković.

Plenković je u obraćanju novinarima nakon sednice užeg kabineta vlade rekao da je u ranijoj fazi ponuda SAD bila da njihova donacija iznosi 45 miliona dolara, ali da je u razgovorima taj iznos podignut na 51,1 milion dolara, što znači da će uplata sa hrvatske strane biti 145,3 miliona dolara.

Prema ranijem dogovoru, u opticaju je bila nabavka 62 borbena vozila, pet za obuku i 17 za popravke, rezervne delove.

Plenković je rekao da je konačni dogovor da sva 62 borbena vozila budu modernizovana i da je za to obezbeđeno 28 miliona dolara donacije.

Umesto 17 vozila za rezervne delove, biće 22 vozila, a oprema ovih vozila biće takva da uključuje 25 mm automatski top, mitraljez, protivoklopne rakete ....

"Na taj način će Hrvatska vojska dobiti novi kvalitet i biti opremljena za izvršavanje svojih zadataka", rekao je premijer i dodao da će se modernizacija vozila odvijati u Slavonskom Brodu.

Na pitanje kada će bredliji stići u Hrvatsku, Plenković kaže sva vozila neće stići odjednom, a prva bi trebalo da stignu naredne godine.

"Ona će dolaziti sukcesivno, istovremeno će se jačati kapaciteti i kad se ulovi rutina modernizacije ovih vozila, tako će dolaziti sve više vozila i ona će se stavljati u funkciju. Cilj je da budu kompletno modernizovana i stavljena u funkciju", rekao je Plenković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.