Postignut dogovor: Evo koliko će novca Hrvatska dati za bredlije

Hrvatska vlada dogovorila je sa SAD kupovinu borbenih vozila tipa bredli, čija je ukupna vrednost 196,4 miliona dolara.

Region

Izvor: B92

Sreda, 26.01.2022.

15:00

Postignut dogovor: Evo koliko će novca Hrvatska dati za bredlije
Ilustracija: Filmbildfabrik/Shutterstock

To je saopštio danas hrvatski premijer Andrej Plenković.

Plenković je u obraćanju novinarima nakon sednice užeg kabineta vlade rekao da je u ranijoj fazi ponuda SAD bila da njihova donacija iznosi 45 miliona dolara, ali da je u razgovorima taj iznos podignut na 51,1 milion dolara, što znači da će uplata sa hrvatske strane biti 145,3 miliona dolara.

Prema ranijem dogovoru, u opticaju je bila nabavka 62 borbena vozila, pet za obuku i 17 za popravke, rezervne delove.

Plenković je rekao da je konačni dogovor da sva 62 borbena vozila budu modernizovana i da je za to obezbeđeno 28 miliona dolara donacije.

Umesto 17 vozila za rezervne delove, biće 22 vozila, a oprema ovih vozila biće takva da uključuje 25 mm automatski top, mitraljez, protivoklopne rakete ....

"Na taj način će Hrvatska vojska dobiti novi kvalitet i biti opremljena za izvršavanje svojih zadataka", rekao je premijer i dodao da će se modernizacija vozila odvijati u Slavonskom Brodu.

Na pitanje kada će bredliji stići u Hrvatsku, Plenković kaže sva vozila neće stići odjednom, a prva bi trebalo da stignu naredne godine.

"Ona će dolaziti sukcesivno, istovremeno će se jačati kapaciteti i kad se ulovi rutina modernizacije ovih vozila, tako će dolaziti sve više vozila i ona će se stavljati u funkciju. Cilj je da budu kompletno modernizovana i stavljena u funkciju", rekao je Plenković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: