Šest prehrambenih proizvoda iz Hrvatske prodavaće se u Kini

Zagreb -- Šest prehrambenih proizvoda iz Hrvatske našlo na listi od 100 evropskih proizvoda sa zaštićenim geografskim poreklom koje je EU zvanično objavila.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos, pomapiero
Foto: Depositphotos, pomapiero

Proizvodi sa te liste će biti posebno označeni i privilegovani u trgovanju sa Kinom

To su baranjski kulen, dalmatinski i drniški pršut, lički krompir, vino dingač i neretvanska mandarina.

Kako prenosi Jutarnji list, recipročno, Evropska komisija je objavila i listu 100 kineskih proizvoda koji će biti priznati i preporučeni na tržištu EU.

Na evropskoj listi su francuski šampanjac, grčki feta sir, italijanski parma pršut i mocarela, irski viski, portugalski porto, a na kineskoj listi njihovi proizvodi od pirinča i mahunarke grahorice i povrća koje evropsko tržište već poznaje.

Ugovor, potpisan nakon godinu dana pregovora, mnoge zemlje u EU nazivaju istorijskim, jer će omogućiti razmenu registrovanih proizvoda, bez dilema oko plasmana plagijata velikih brendova.

Vest o stavljanju dva hrvatska pršuta na listu od 100 evropskih proizvoda kojima je olakšan pristup kineskom tržištu u Klasteru hrvatskog pršuta vide kao dobar vetar u leđa proizvođačima u Hrvatskoj koji su proteklih godina uložili velika sredstva u proširenje proizvodnje upravo zbog velike potražnje za izvozom.

Smatraju da će sada i pregovori koje su imali sa Kinom, Rusijom i SAD oko izvoza pršuta i drugih zaštićenih suhomesnatih proizvoda moći lakše da se realizuju.

U Udruženju proizvođača kulena navode da su Kinezi jedni od najvećih potrošača svinjskog mesa u svetu i da sporazum proizvođačima Baranjskog kulena omogućava izvoz na to veliko tržište.

Najavljeno je da će posle zvanične ratifikacije sporazuma, Udruženje Baranjski kulen pripremiti projekte za promociju kulena na kineskom tržištu.

strana 1 od 47 idi na stranu