Dali 35 miliona evra Srbiji i Hrvatskoj: BiH preuzima kontrolu nad svojim vazdušnim prostorom

Sarajevo -- Bosna i Hercegovina će preuzeti kontrolu nad svojim vazdušnim prostorom 5. decembra, ali i dalje neće moći da ga čuva.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos/agiampiccolo
Foto: Depositphotos/agiampiccolo

Adnan Gafić, načelnik za operacije BHANSA, kaže za sarajevsku N1 da očekuje više posla, ali da misli da će pozitivno odgovoriti na sve izazove.

Nakon 27 godina, u noći između 4. i 5. decembra BiH će konačno preuzeti kontrolu nad svojim vazdušnim prostorom, a svi avioni koji lete iznad te države će biti kontrolisani od BHANSA.

O tome zašto je BiH bilo potrebno toliko vremena da preuzme kontrolu nad svojim vazdušnim prostorom, avio-stručnjak i pilot, Omer Kulić, kaže da je osim nestručnosti bilo "opstrukcija iz Beograda i Zagreba, zbog para".

"I Beograd i Zagreb su se kreditno zadužili, trebao im je novac iz BiH, a oni nisu morali da investiraju ništa što su kontrolisali nad nebom BiH", tvrdi Kulić za sarajevsku N1.

Procena je, kaže, da je BiH izgubila i do 35 miliona evra evra dajući novac Srbiji i Hrvatskoj za posao koji je mogla sama da radi.

"Da smo imali kontrolu, novac bi ostao u Bosni i Hercegovini, ali Srbija i Hrvatska su to radile i sve su učinile da se to produži. Srbija je uticala na Srbe u BiH, a Hrvatska na Hrvate u BiH", kazao je Kulić.

On je precizirao da ovim proces nije završen jer će BiH moći da kontroliše svoj vazdušni prostor, ali ne i da ga čuva.

strana 1 od 56 idi na stranu