Hrvatski mediji: Iako je uložio 200 miliona, Srbin se ništa neće pitati u Krašu

Mesna industrija Pivac, najveći deoničar Kraša (oko 32% glasova), ispunila je svoju formalnu obavezu iz propisa o preuzimanju, i to, čini se, pro forma.

Region

Izvor: B92

Petak, 25.10.2019.

09:17

Hrvatski mediji: Iako je uložio 200 miliona, Srbin se ništa neće pitati u Krašu
Foto: Depositphotos/Dariozg

Svim deoničarima Kraša ponuđena je cena za otkup koja je praktično na granici zakonske. Reč je o 430 kuna, što će teško koga "zasvrbeti".

Kako piše hrvatski Poslovni dnevnik, na tržištu je zadnja cena bila 1050 kuna , pa se ne očekuje da će sama ponuda ubrzati priču prema raspletu.

Navodno se kroz dva meseca očekuje brži tempo, pa i rasplet u kojem će između ostalog Pivcu, nakon što prođu rokovi po proceduri, nakon dužeg vremena biti odrešene ruke.

Hoće li Pivac ponovo kupovati deonice Kraša još niko ne može znati. Drugi po veličini, deoničar srpski biznismen Nebojša Šaranović koji drži Kraševu deonicu visoko, nakon investicije u Kraš veće od 200 miliona kuna, ima komplikovaniju situaciju.

Puno je uložio u kontrolni udeo (25% - zbog velikog trezora), ali nema uticaj na kompaniju i otvara se pitanje kad će ga imati. Stvara li to sve veću nervozu, tek će se pokazati, tim više što se mogući plan oko privlačenja dela ESOP-a evidentno izjalovio.

Tu su i drugi limiti poput naloga za prodaju zainteresovanih deoničara koji su deonicu još više digli, čak na 1.500 kuna. Tako se "bitka" između hrvatskog i srpskog investitora za Kraš u ovoj fazi, barem po javnosti vidljivim akcijama, do daljnjega najveroatnije odgađa.

Kako su pozicije ovako ukopane, iako Pivci ne deluju s Kraševim ESOP-om, neki poznavaoci ocenjuju da je Pivac poželjniji partner od Šaranovića, najviše zbog geneze i odnosa deoničara prema biznisu i budućnosti kompanije. No i ti sagovornici ističu tek jednu reč - status quo, te tvrde da će svima trebati još puno živaca.

U nastavku priče pratiće se potezi Uprave i radnika. Reč je i o očitovanju Uprave o ponudi Pivaca, kao i pitanje što će o njoj reći Radničko veće. Osim toga, u predstojećem razdoblju postoji mogućnost aktivnijeg uključivanja Nadzornog odbora Kraša, koji bi po mišljenju nekih za rasplet situacije mogao postati odlučujuće telo. Pod kontrolom je Pivca i ESOP društva, koji kontrolišu oko 60 odsto glasova kad je reč o skupštini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Svet

Stvara se gigant nad gigantima?

Australijska rudarsko-metalska grupa BHP objavila je nameru da preuzme britansku rudarsku kompaniju "Anglo ameriken", koju je procenila na oko 36 milijardi evra.

11:00

27.4.2024.

1 d

Svet

Preuzeće kontrolu? Putin: Setite se 90-ih...

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.

15:15

27.4.2024.

1 d

Podeli: