Primer za Hrvatsku: Srbija predstavila olakšice za zapošljavanje paušalaca

Šta Hrvatska može da nauči iz srpskog primera, pita se Netokracija.com.

Izvor: Netokracija.com
Podeli

Kako piše hrvatski portal, nakon što je prethodno pretresao situaciju u Hrvatskoj, rešio je da je vreme je da zaviri u komšiluk.

Obe države od Nove godine čekaju poreske promene vezane za paušalce, ali dok u Hrvatskoj još nije jasno kako će izgledati izmene Opšteg poreskog zakona, u Srbiji, osim što su predstavljena nova zakonska rešenja, ujedno su predstavljene i poreske olakšice za zapošljavanje osoba koje nisu bile u radnom odnosu u određenom periodu tokom 2019, pod uslovom da poslodavac uvećava broj trenutno zaposlenih, navodi Netokracija.

Dakle, oni koji zaposle donedavne paušalce, dobiće poprilične poreske olakšice – biće oslobođeni plaćanja čak 70 odsto poreza na dohodak i doprinosa za penziono osiguranje u 2020, 65 tokom 2021. i 60 odsto 2022. godine.

Time će kompanije koje sarađuju s paušalnim obveznicima, dobiti prelazno razdoblje kako njihov angažman, odnosno zapošljavanje, ne bi imao negativan uticaj na poslovanje firme, piše portal.

A da bi bilo jasno jesu li u prekršaju ili ne, kad angažuju paušalca, tu je i test samostalnosti, odnosno kriterijum kojim se određuje je li angažman paušalnog obveznika zapravo prikriveni rad, piše hrvatski portal.

strana 1 od 70 idi na stranu