Primer za Hrvatsku: Srbija predstavila olakšice za zapošljavanje paušalaca

Šta Hrvatska može da nauči iz srpskog primera, pita se Netokracija.com.

Region

Izvor: B92

Utorak, 22.10.2019.

16:09

Primer za Hrvatsku: Srbija predstavila olakšice za zapošljavanje paušalaca

Kako piše hrvatski portal, nakon što je prethodno pretresao situaciju u Hrvatskoj, rešio je da je vreme je da zaviri u komšiluk.

Obe države od Nove godine čekaju poreske promene vezane za paušalce, ali dok u Hrvatskoj još nije jasno kako će izgledati izmene Opšteg poreskog zakona, u Srbiji, osim što su predstavljena nova zakonska rešenja, ujedno su predstavljene i poreske olakšice za zapošljavanje osoba koje nisu bile u radnom odnosu u određenom periodu tokom 2019, pod uslovom da poslodavac uvećava broj trenutno zaposlenih, navodi Netokracija.

Dakle, oni koji zaposle donedavne paušalce, dobiće poprilične poreske olakšice – biće oslobođeni plaćanja čak 70 odsto poreza na dohodak i doprinosa za penziono osiguranje u 2020, 65 tokom 2021. i 60 odsto 2022. godine.

Time će kompanije koje sarađuju s paušalnim obveznicima, dobiti prelazno razdoblje kako njihov angažman, odnosno zapošljavanje, ne bi imao negativan uticaj na poslovanje firme, piše portal.

A da bi bilo jasno jesu li u prekršaju ili ne, kad angažuju paušalca, tu je i test samostalnosti, odnosno kriterijum kojim se određuje je li angažman paušalnog obveznika zapravo prikriveni rad, piše hrvatski portal.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: