U komšiluku prenaduvane cene: Prosečna cena kvadrata preko 2.500 evra

Cene stanova u Hrvatskoj u poslednjih godinu dana rastu, najviše na Jadranu i u Zagrebu.

Region

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.08.2019.

12:12

U komšiluku prenaduvane cene: Prosečna cena kvadrata preko 2.500 evra
Foto: Depositphotos/lianna_s

U hrvatskoj prestonici su u pojedinim delovima grada stanovi u proseku skuplji od 2.500 evra po kvadratu.

Kako prenosi Dnevnik.hr, za godinu dana su stambeni objekti poskupeli za više od sedam odsto, a novogradnja za više od 10 odsto.

Najveće poskupljenje nekretnina beleži se u Zagrebu, više od 11 odsto, i na Jadranu, više od sedam odsto.

U Zagrebu se stan od 33 kvadratna metra prodaje za 98.000 evra, a gospođa koja ga prodaje kaže da je "možda spremna na neku korekciju" cene, ali potvrđuje da su cene u tom delu grada i inače visoke, navodi Dnevnik.hr.

Stručnjaci smatraju da su na rast cena uticali brojni faktori, od državnih subvencija do povoljnijih ekonomskih kretanja, ali ukazuju na to da je na tržištu tokom godine nastao zastoj.

"Svi manje-više čekaju septembar i povećana je potražnja za nekretninama jer u tom periodu to mogu da iskoriste. Automatski su i veće cene nekretnina zato što su i sami prodavci toga svesni, pa računaju da ako se nešto želi kupiti, da će se to iskoristiti i ide im u prilog da podignu malo cene", objašnjava Antonija Mikšić iz agencije za nekretnine.

Cene, koje su u ovom trenutku, kako tvrde mnogi, "prenaduvane", uskoro bi mogle ponovio da padnu, što misli i preduzetnik Denis Čupić, koji je već godinama u biznisu s nekretninama.

"Približavanje cenama od 2.500 do 3.500 hiljada evra, kakve su sad u novogradnji u Zagrebu, potpuno su nerealne. Postoji jedna kalkulacija koja govori da bi pad mogao biti od 10 do 20 odsto, pogotovo u nekim delovima Zagreba", kaže Čupić.

Cene stanova pre nekoliko godina podivljale su i u Sloveniji, a vlada je situaciju rešila nižim PDV-om na nekretnine veličine do 120 kvadrata i tako stabilizovala tržište, podseća Dnevnik.hr.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: