Doneli pehar Hrvatskoj, pare od poreza videti neće

Hrvatska -- Nijedan od četvorice hrvatskih tenisera koji su osvojili pehar Dejvis kupa nemaju prijavljeno prebivalište u Hrvatskoj.

Izvor: index.hr, M.R.
Podeli
Foto: Getty images/Srdjan Stevanovic
Foto: Getty images/Srdjan Stevanovic

To je rezultat politike visokih poreza koja je brojne sportiste, ali i kompanije oterala u inostranstvo, piše Indeks.hr.

Marin Čilić, Ivan Dodig, Bona Ćorić i Mate Pavić prebivalište imaju u zemljama koje im daju mnogo povoljniji poreski tretman u odnosu na zemlju njihovog rođenja.

Konkretno, Čilić je prijavljen u Monte Karlu, Ćorić u Dubaiju, dok su Dodig i Pavić na Bahamima, a ovo su destinacije koje nemaju porez na dohodak.

Pošto Hrvatska ima relativno visoke poreze na dohodak i progresivno oporezivanje, većina sportista koji nisu vezani za neki klub i mesto boravka, zbog prirode svog posla i čestih putovanja, sasvim legalno prijavljuju boravak u zemljama s niskim porezom, piše Indeks.hr.

Mnoge države su upravo zahvaljujući nižim porezima privukle kapital i izašle iz siromaštva.

Možda je najpoznatiji primer Irska koja je do pre nekoliko decenija bila siromašno ostrvo sa koga se svi iseljavaju, a situacija se promenila kada su atraktivnim porezima odlučili privući globalne kompanije u svoju zemlju.

strana 1 od 49 idi na stranu