Krpe rupe u stažu, nisu uplaćivali doprinose

Kroz program socijalnog zbrinjavanja ove godine zbrinuta su 333 radnika iz 74 preduzeća u Republici Srpskoj.

Region

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.10.2016.

18:36

Krpe rupe u stažu, nisu uplaćivali doprinose
Foto: Thinkstock

Oni su procesom stečaja ostali bez zaposlenja ili su ispunili uslov za starosnu penziju.

Potvrdili su to u Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite RS istakavši da je za zbrinjavanje ovih radnika izdvojeno više od milion maraka.

Loša kontrola i slaba regulativa omogućili su pojedinim poslodavcima da svojim zaposlenima godinama ne uplaćuju doprinose. Mnogi radnici zbog toga na povezivanje staža i odlazak u penziju čekaju godinama.

Situacija je u velikoj meri poboljšana kroz Vladin program socijalnog zbrinjavanja radnika, u okviru kojeg je od 2004. do 2015. godine zbrinuto 60.259 radnika iz 392 preduzeća, koji su zbog stečaja ostali bez posla.

“Pojedinačnim uplatama doprinosa za Fond penzijsko-invalidskog osiguranja (PIO) RS u tom periodu omogućeno je penzionisanje za 6.826 radnika koji su ispunili uslov za starosnu penziju”, ističu u Ministarstvu rada.

Međutim, i dalje mnogi radnici čekaju da im “rupe u stažu” budu zakrpljene.

Direktor Sektora granskih udruženja u Privrednoj komori RS Pero Ćorić kaže da je za pohvalu to što Vlada na ovaj način zbrinjava radnike i jer je kroz ovaj program uloženo mnogo novca.

Većina firmi u kojima je država bila vlasnik kapitala, kako objašnjava Ćorić, već su privatizovane, a novi vlasnici su kroz taj proces svesno izvukli vrednu imovinu i firme gurnuli u stečaj, zbog čega su radnici ostali na ulicama.

Osim radnika iz preduzeća koja su završila u stečaju mnogi kubure i sa neuplaćenim doprinosima, zbog kojih ne mogu otići u penziju, iako ostvare na nju pravo.

U Fondu penzijsko-invalidskog osiguranja RS kažu da im je lani podneseno 25.799 zahteva za ostvarivanje prava na penziju i ponovno određivanje penzije. Sličan broj imali su i ranijih godina. Međutim, u proseku oko deset odsto osiguranika koji podnesu zahteve za penzionisanje imaju, kako ističu, određene periode kada im nisu uredno uplaćivani doprinosi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: