Slovenija uliva 4, 7 mlrd € u banke

Parlament Slovenije usvojio je nacrt zakona koji omogućava vladi da ulije 4,7 milijardi evra u dokapitalizaciju bankarskog sistema te članice zone evra.

Region

Izvor: B92

Petak, 29.11.2013.

21:47

Default images

Taj zakonski predlog je dobio podršku 47 poslanika od ukupno 90 poslanika u parlamentu. Opozicija desnog centra je glasala protiv, prenela je agencija AP.

Taj predlog obezbeđuje zakonski okvir za dokapitlizaciju banaka posle objavljivanja rezultata stres testa 13. decembra.

"Odmah po objavljivanju rezultata moramo pružiti mogućim investitorima jasnu informaciju o kapitalu koji je potreban bankama i istovremeno o merama koje je preduzela vlada", rekla je državni sekretar u ministarstvu finansija Mateja Vraničar predstavljajući taj zakonski predlog.

Ona je dodala da je "4,7 milijardi evra gornja granica koju možemio da uložimo u banke".

Očekuje se da će stres test najvećih slovenačkih banaka, opterećenih ogromnim nenaplativim zajmovima, a koji će nadgledati Evropska unija, utvrditi koliko je novca potrebno za njihovo podsticanje i da li Slovenija, koja je u recesiji od 2011, može sama da sredi stanje u svom bankarskom sistemu.

Prema usvojenom zakonskom predlogu, vlada može da iskoristi 3,5 milijardi evra iz ovogodišnjeg budžeta i depozita u domaćim bankama i da pozajmi dodatnih milijardu evra na finansijskim tržištima, kao i da redistribuira 200 miliona evra za dokapitalizaciju banaka.

Opozicija desnog centra je opstrukturirala glasanje, tvrdeći da ono omogućava vladi da dokapitlizuje banke na netransparentan način i bez supervizije parlamenta.

Slovenački dnevnik "Finance" je objavio procene domaćih i stranih ekonomista da će državi biti potrebno 4,2 milijarde evra za dokapitalizaciju najvećih domaćih banaka.

Slovenija, nekada model za nove članice EU i evrozone, u recesiji je od 2011. i postoji bojazan da bi mogla da postane šesta članica evrozone kojoj će biti potrebno spasavanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: